Raikas kuusenkerkkäsiirappi

kerkkäPerinteinen paksu kuusenkerkkäsiirappi on yleinen tapa säilöä alkukesän herkän kerkän maku, vaikkei se millään tee oikeutta kerkän raikkaalle maulle.

Tämän tekniikan juju piilee siinä, että missään vaiheessa neste ei kiehu, vaan ennemmin maku uutetaan sokeriveteen, jonka annetaan hitaasti haihtua riittävään vahvuuteen. Lopullisen nesteen pitää omien kokemuksien mukaan sisältää ainakin noin 70% sokeria, jotta se säilyy avattuna jääkaapissa hyvin. Sokeriveden ei säilyvyytensä puolesta pidä olla aivan siirappia, vaan sen voi hyvin jättää vähemmälle keittämiselle aromien säilymisen nimissä.

Toki kerkkiin liittyy myös puhetta ravintoaineista ja -arvoista, mutta ne ei omiin kiinnostuksiin liiemmin kuulu. Siirapin keittäminen ei toki ole paras tapa säilöä ravintoa, mutta ainakin näin toteutettuna se on tapa vangita kerkälle oleellinen maku hyvin säilyvään ja helposti käytettävään muotoon. Käytön puolesta siirappi sopii esimerkiksi kombuchan jälkikäymistä varten.

Raikas kuusenkerkkäsiirappi

  •  15 dl kuusenkerkkää
  •  10 dl vettä
  • 7,5 dl eli noin 660 g sokeria

Mittaa kaikki ainekset ja haihduta hitaasti kattilassa, kunnes tilavuus on laskenut noin kolmannekseen. Tähän määrään menee kattilan laakeudesta ja lämpötilasta riippuen noin 3-4 tuntia. Siivilöi ja painele kerkistä irti kaikki mahdollinen neste. Ylläolevasta määrästä lopullista siirappia pitäisi tulla noin 9 desiä. Säilytä jääkaapissa.

Jätä kommentti