Sirkulaattorilla mäskääminen ja mämmin tekeminen

maskisirkula
Anova-sirkulaattori kykenee pitämään lähes 20 litraa vettä ja 5 kiloa mallasta muutaman asteen sisällä, mikä tarkoittaa tyydyttävää mäskäystehokkuutta (arvion mukaan >75%).

Kyllähän kotipanojutut kuuluu nettiin. Eikä ala-arvoisia vitsejä voi välttää oluen panemisesta puhuttaessa.

Kun alkuun teki muutamaan kertaan olutta valmiilla uutteilla, tulee väistämättä luontainen tarve tehdä hieman enemmän mäskäämällä maltaat ja keittämällä humalat itse.

Moneen käyttöön päässyt sirkulaattori on todettu toimivaksi myös kotona mäskäämisessä jopa 25 litran satseihin, etenkin kun astian eristää lämmön säilymiseksi paremmin. Sirkulaattori ei varsinaisesti ole suunniteltu pyörittämään muuta kuin vettä, mikä näkyy hieman epätasaisissa lämpötiloissa. Sirkulaattori tekee kuitenkin riittävän hyvää työtä vähällä energialla ja säädöllä tässäkin tapauksessa, kunhan käyttää harsopussia jottei itse koneeseen pääse kiinteitä ainesosia. Olutreseptejä löytyy kattavasti kotipanofoorumeilta, ja itse koen sirkulaattorin tässäkin asiassa ylivoimaisen käteväksi osaksi hyvin varusteltua keittiötä.  Jotain sirkulaattorin käytännöllisyydestä ja sen mahdollisesta tulevaisuudesta osana yhä useamman kotikeittiötä kertoo se, että alkuvuodesta Electrolux osti Anovan neljännesmiljardilla. Omaani olin rahoittamassa kolme vuotta sitten Kickstarterissa, joten firmalla pyyhkii hyvin. Mutta nyt, loistavasta onnistumisesta siihen, kun päätin kokeilla mämmin tekemistä sirkulaattorilla.

mämmi
Mämmi yleiskoneen vatkauskulhossa, jotta harsopussi ei pienen vesimäärän takia uisi koko ajan tukkimaan sirkulaattorin propellia. Harsopussin tyhjentäminen oli harvinaisen likaista puuhaa.

Ensimmäinen kokeiluni kyseisen gastronomisen ylpeydenaiheen parissa lähti siitä, kuinka hyviä kokemuksia olin saanut mäskäämisessä. Siinä missä mäskäämisen kohdalla neste kuohuaa sangossa kuin ohrapirtelö konsanaan, mämmin kohdalla puhutaan puurosta, vaikka maltaat ja jauhot pysyy pussissa.

Luettuani lämpötiloiltaan ja ajoiltaan epämääräisiä mämminteko-ohjeita ajattelin turhan optimistisesti, että sirkulaattorin käyttö imellyttämisessä onnistuisi loistavasti. Selvää kuitenkin oli se, että periaatteet on pitkälti samat kuin mäskäämisessä, eli lämpötilan pitämisestä sopivana maltaiden entsyymitoiminnan edistämiseen, jolloin tärkkelykset hajoavat yksinkertaisemmiksi sokereiksi, tehden pelkästä rukiista ja vedestä edes hieman makean.

Seuraava on parhaimmillaankin kokeileva ohje seuraavalla pääsiäiselle, mutta sitäkin enemmän muistutus siitä, että itse tekeminen voi maistua turhautumiselta. Uusia tapoja kokeillessa tulee harha-askelia, ja turhan usein tämän blogin kohdalla jälkimmäiset tulee unohdettua. Unohtaminen ei toki ole uteliaisuuteni tarkoitus, koska yleensä virheet opettavat vähintäänkin yhtä paljon kuin onnistumiset. Tässä siis epäonnistunut kokeilu, josta syntyi onnistunutta mämmiä.

mämmi2
Sentään mämmi maistui hyvältä kaiken imellyttämisen, keittämisen ja paistamisen jälkeen.

Mämmi

 • 500 g mämmimaltaita
 • 750 g ruisjauhoja
 • 1500 g vettä
 • pomeranssinkuorta tai raastettua appelsiinin kuorta

Lämmitä vesi 67 asteeseen, ja lisää harsopussiin maltaat ja jauhot jatkuvasti sekoittaen, jotta paakkuja ei synny. Imellytä noin 1,5 tuntia. Nosta lämpöä 73 asteeseen, ja pyöritä vielä noin 30 minuuttia. Siirrä pussin sisältö ja neste kattilaan, keitä 10 minuuttia, ja siirrä uuniastiaan paistumaan 130-asteisessa uunissa 3 tunniksi, kunnes tuote on kuorettunut ja haihtunut sopivasti.

Mainokset

2 thoughts on “Sirkulaattorilla mäskääminen ja mämmin tekeminen

 1. Suurkiitos mielenkiintoisesta jutusta, mutta… Eikö mäskistä tartu mitään sirkulaattorin lämmitysvastukseen? Ymmärrän, että harsopussi estää isompien hiukkasten kulkeutumisen vastukselle, mutta kyllähän sen sokerisen nesteen pitää siitä mennä läpi. Ja kokemukseni mäskistä on, että jos sitä jonnekin roiskuu, niin tahra tulee. Meilläkin on Anova, mutta olen käyttänyt sitä vain huuhteluveden lämmittämiseen. Mäskäystä en ole uskaltanut yrittää, kun olen pelännyt vastuksen likaantuvan – ja olevan hankalan puhdistaa.

  Normi-uppokuumentimemme käyttöohjeessa kielletään nimenomaan vehkeen käyttäminen muun kuin veden lämmittämiseen…

  1. Kiva kuulla että artikkeli herätti ajatuksia! Kyllähän tuo vierre tosiaan sokerista on, ja epäilemättä sitä tarttuu myös laitteeseen. Mutta itse lähestyn asiaa sen kautta, millaista välinearvoa sirkulaattori tarjoaa, nimenomaan välineenä. Oma vehje on ollut käytössä jo useamman vuoden, ja esimerkiksi siihen on päässyt kerääntymään kalkkiakin hanavedestä siihen malliin, että sitäkin olen poistanut pyörittämällä etikkavettä pari kertaa. Mäskäämisen jälkeen olen vaan huuhdellut sirkulaattorin tavallista huolellisemmin. Ainakaan vielä laite ei sen takia ole näyttänyt mitään väsymisen merkkejä, ja ilmeiseti moni muukin käyttää sirkulaattoreitaan kotona panemiseen. Nopean haun myötä selvisi, että moni tykkää käyttää mäskäyspussin lisäksi jotain tiivistä pussia myös sirkluaattorin ympärillä, vaikka en näe miten se varsinaisesti muuttaa mitään, koska sokeria kuitenkin tarttuu itse sirkulaattoriin.

   Itse pyrin lukemaan käyttöohjeet tarkasti vain Ikean huonekalujen kokoamisen yhteydessä. Nekin saattaa mennä toisinaan vähän pieleen, mutta toisinaan soveltamalla ja kokeilemalla asioita oppii parhaiten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s