Trikiiniä eli trikinelloosia on turha pelätä porsaanlihassa

Blogini luetuin artikkeli on tämä yli kolmen vuoden takainen juttu itse pelättyä loista sitkeämmin elävästä myytistä, jonka myötä lukemattomat määrät porsaanlihaa on kokenut kohtalon, joka on harmaa kuin marraskuinen iltapäivä. Uskomus on syntynyt ymmärrettävästi trikinelloosin eli trikiinitartunnan pelossa. Trikiini on lihaksissa asuva mato, joka voi olla hengenvaarallinen liikkuessaan sydämeen tai aivoihin.

Aikaisemmassa kirjoituksessani viittasin vähän laiskasti silloin Yhdysvalloissa muuttuneita suosituksia mutta Modernist Cuisinea lukiessani törmäsin tarkempiin lukemiin. FDA:n eli Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston mukaan trikiini kuolee 60 celsiusasteessa 12 minuutissa. U.S. Code of Federal Regulationsin mukaan trikiinin pystyy tappamaan 54 asteessa 30 minuutissa ja 61 asteessa minuutissa. Astetta korkeammassa trikiini kuolee lähteen mukaan noin sekunnissa. Toisessa lähteessä mainitaan riittäviksi vieläkin matalammat lämpötilat. Edellä mainittuja lämpötiloja matalampaan kukaan tuskin haluaisikaan kypsentää porsaanlihaa, mutta silti Evira suosittaa edelleen 70 asteen lämpötilaa. Viimeksi Suomessa on löydetty yksi tapaus vuonna 2010, minkä jälkeen sioista ei ole löydetty trikiiniä. Viimeisin ihmisellä ollut tartunta on 1970-luvulta, joten trikinelloosi on vähintäänkin hyvin hallinnassa. Ruoan turvallisuus on tärkeä päämäärä, mutta lihan rutiininomainen ylikypsentäminen olemattoman uhan takia on myyttinä samaa luokkaa kuin lihan paistaminen ”pinnan sulkemisen” takia. Fileen tai matalalämpökypsennyksen kohdalla omaan makuun sopii lämpötilaksi 60-64 astetta.

Villeissä eläimissä kuten karhuissa ja villisioissa trikiiniä löytyy jonkin verran. Tarhatut villisiat ja moni riistaliha tosin tarkastetaan trikiinin varalta. Ylläolevat tutkimukset on tehty porsaanlihan perusteella. En varsinaisesti suosittele, mutta jos ei ole syytä pelätä riistan kohdalla muita mahdollisia ruokamyrkytyksen aiheuttajia, voi kyseisiä lämpötiloja pitää suuntaa antavina myös lihaa syövän riistan kohdalla. Ajaahan ihmiset myös autoilla, vaikka se on riskialttiimpaa kuin vähemmän kypsän lihan syöminen. Pakastaminen ei ole yleisesti ottaen riitä loisen tappamiseksi, koska jotkin lajit kestävät ainakin kotipakastimia matalampia lämpötiloja.

Eviran suositusten taustalla saattaa löytyä se seikka, että kaikki suomalainen on astetta kestävämpää. Voi hyvin olla, että kotimainen trikiini heittää löylyä vielä siinäkin vaiheessa kun ulkomaalaiset lajit ovat jo nuutuneet. Jos näin on, pahoittelen turhan varomattomia viitteitäni.

Vanhempaan tekstiini edelleen viitaten: uskottiinhan ennen myös auringon kiertävän maata.

Mainokset

2 thoughts on “Trikiiniä eli trikinelloosia on turha pelätä porsaanlihassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s