”300 minuutin muna” eli hamine-muna

Edessä kuorittu hamine-muna, takana värivertailun vuoksi tavallinen kuorimaton muna.
Edessä kuorittu hamine-muna, takana vertailun vuoksi tavallinen kuorimaton muna.

Ensimmäinen varsinainen ruokablogi, jota muistan lukeneeni, on FX cuisine. Blogi ei ole ikävä kyllä päivittynyt sitten vuoden 2009, mutta artikkeli 300 minuutin munasta teki outoudellaan vaikutuksen, vaikkei kyseinen juttu mennyt itselläni ihan ekaksi kokeiltavien asioiden listalle. Suhteellisen tuoreena painekeittimen omistajana kynnys kokeiluun kuitenkin laski huomattavasti. Sivuhuomiona pitää taas sanoa, että painekeitin on ihan yliveto laite. Suosittelen.

Kyseinen muna tunnetaan myös nimellä hamine-muna arabiankielisen alkuperänsä mukaan. Perinteisesti munat laitettiin kokonaisina muun ruoan kanssa uuniin jo sapattia edeltävänä iltana, koska sapattina tuli vetää ihan reilusti lonkkaa. Emäksisyytensä ansiosta kananmuna ruskistuu alhaisessakin lämpötilassa pitkällä aikavälillä, synnyttäen ihan omanlaisen makumaailmansa. Harold McGeen mukaan muna myös pysyy kauttaaltaan pehmeänä, jos sen lämpötila pysyy jatkuvasti 71-74 asteen välillä, mikä olisi helppo kokeilla sirkulaattorin avulla.

Rakenne ei juuri poikkea tavallisesta kovaksikeitetystä munasta, mutta sen sijaan maku ja haju ovat varsin tuntuvia. Hajua ei kovin mielellään yhdistäisi vielä syömiskunnossa oleviin kananmuniin, mutta tästä ajatuksesta yli päästyään voi jopa nauttia erikoisesta elämyksestä. Ruoan hajut ja maut ovat muutenkin pikälti opittuja yhdistämään toivottuihin ja ei-toivottuihin. Erikoismainintoina valkohomejuuston sisältämä ammoniakki ja mm. parmesaanissa maistuva, ennen kaikkea oksennuksessa korkeina pitoisuuksina löytyvä voihappo.

Valkuaisen mausta on vaikea sanoa. Tuoksusta ja mausta tuli omaan mieleen jollain tavalla mikä tahansa ”ruskistuneen” maku. Voimakkaan makuisesta keltuaisesta tulee hyvällä tavalla mieleen kananmaksa. Ihan joka aamu en näitä aio silti laittaa ruisleivän päälle, eikä vain suhteellisen pitkästä kypsennysajasta johtuen. Senhän voisi tehdä jo edeltävänä iltana.

Ohje on yksinkertainen. Uunia käyttäessä pidä munia 100 asteessa 5 tuntia, eli 300 minuuttia. Painekeittimellä kuumenna ensin vesi kiehuvaksi munan kanssa, minkä jälkeen keitä munaa tunti täydellä paineella (1 bar). Anna paineen laskeutua itsestään. Kummassakin tapauksessa jäähdytä kylmässä vedessä, kuori, ja koe.

300minmuna2
Halkaistuna. Ylikeittämiseen liitettävä rikin aiheuttama tumma rengas keltuaisen ympärillä ei ollut yhtään tavallista huomattavampi.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s