Soijamaidon kuori eli yuba

Rullattuna näyttää vielä enemmän käytetyltä kondomilta. Käytettä kondomia maistamatta voin kuitenkin sanoa, että yuba maistuu paljon paremmalta.
Rullattuna näyttää vielä enemmän käytetyltä kondomilta. Käytettä kondomia maistamatta voin kuitenkin sanoa, että yuba maistuu huomattavasti paremmalta.

Kaikkihan tietää yleensä vahingossa syntyvän ja epähaluttavan maidon kuoren. Maultaan se ei eroa juuri muusta maidosta, mutta se on ikään kuin vääränlaista maitoa väärässä paikassa. Ruoan hyvyys tai huonous riippuu pitkälti sitä, mitä ruoalta odottaa. Maidon kuorta on käytetty esimerkiksi kovasti arvostetussa Noma-ravintolassa Kööpenhaminassa. Perinteisesti välteltävät asiat voivat maistua perinteisestä kontekstista irrotettuina hyviltä.

Törmäsin vähän aikaa sitten loistavaa podcastia kuunnellessani Aasiassa käyettävään yubaan, joka on kyseisen kuorettumisen tulos soijamaidossa. Sitä myydään myös nimellä ’tofu skin’ tai ’bean curd sheet’.

Kuorettumisessa on kyse siitä, että kuumassa nesteessä proteiinit kypsyvät osittain, keskittyvät pintaan, ja pinnan kuivuessa muodostuvat kelmun kaltaiseksi kerrokseksi. Kuuman maidon kuorettumisen voi estää pitämällä kantta, joka estää pinnan kuivumisen. Vastaavaa kuorettumista tapahtuu myös muissa kuin lehmästä tai soijasta tulevissa maidoissa.

Kaupan soijamaidolla en ole kokeillut, mutta kannustan muutenkin tekemään soijamaitoa itse. Itse tekemällä soijamaidosta saa proteiinipitoisempaa, mikä helpottaa yuban tekemistä, sen voi maustaa tai olla maustamatta miten haluaa, ja ennen kaikkea siitä voi tehdä tofua.

Mitä yuballa sitten voi tehdä? Syödä missä tahansa ja arvostaa sen purkkamaista rakennetta. Sen voi laittaa nuudelikeittoon, salaattiin, marinoida, tai siihen voi vaikka kääriä jotain. Ohje on yksinkertainen: pidä soijamaitoa 80-90 asteen lämmössä laakeassa kattilassa tai pannulla, ja nosta kuori 10-15 minuutin välein. Yuban voi joko kuivata tai syödä tuoreena.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s