Korealainen bibimbap, eli riisiä vähän kaikella

bibimbap1
Päällä pikasuolakurkkua, chilitahnaa, kimchiä, salaattia, merilevää, sekä paistettua sientä, porkkanaa, kesäkurpitsaa ja kananmuna. Välitön henkinen matka aivan muihin maisemiin.

Reilu kuukausi sitten osallistuin Ravintolapäivään myyden bibimbapia, korealaista riisiruokaa, ja kysyntää tuntui olevan. Suoranaista reseptiä kyseisenä päivänä tehdystä setistä ei ole tässä tulossa, koska en niinkään usko tarkkoihin resepteihin kuin tekniikoihin. Anna miehelle kala, ja hän syö päivän. Opeta mies kalastamaan, ja niin edelleen, tiedättehän. Tämä pätee etenkin bibimbapin kaltaisten ruokien kohdalla, joihin voi käyttää kaikkea mikä on hyvää, järkevän hintaista ja milloinkin tarjolla. Joten, jos päätät tehdä bibimbapia, mitä lämmöllä kannustan tekemään, käytä tulevaa reseptiä pohjana, ja sovella sen mukaan, mitä kaapista löytyy tai mitä haluat ostaa.

Kirjaimellisesti bibimbap kääntyy sekoitetuksi riisiksi, ja tyypillisimmillään se on höyrytettyä riisiä, jonka päällä on erilaisia kasviksia, usein kananmuna, ja mahdollisesti vähän lihaa. Mikään tietty raaka-aine ei tee bibimbapista bibimbapia, ei edes riisi. Etenkin Jeju-saarella Etelä-Korean eteläosassa samaa ideaa sovelletaan käytettäväksi ohran kanssa (보리 비빔밥).

Yksi erikoisuus joissakin Koreasta saatavissa bibimbapeissa on se, että vaikka kuvailun mukaan ne sisältäisi kinkkua, oikean tavaran tilalta saattaa löytyä purkkiliha Spamia, siis nötköttiä vastaavaa tavaraa. Siellä Spam on kuitenkin kallis tuote, jota voi ostaa kalliissa lahjapaketeissa. Kyseisen tuotteen arvostus liittyy Yhdysvaltain armeijan läsnäoloon Korean sodan aikaan, joten Yhdysvaltojen sotakoneistoa on syyttäminen tästäkin asiasta.

Jeonju on erityisen tunnettu erityisen hienostuneesta bibimbapistaan, jossa voi olla noin 20 erilaista komponenttia kulhossa. Soulissa puolestaan komponentteja on vähemmän kulhossa, mutta lähes joka paikasta saa myös dolsot bibimbapia (돌솥 비빔밥), joka on bibimbap valmistettuna tulikuumaan kiviastiaan, jolloin riisin pohja paistuu rapeaksi. Lienee sanomattakin selvää, että bibimbap kivikulhon kanssa on parempaa kuin bibimbap ilman kivikulhoa.

Korealaisissa chilituotteissa on yleensäkin paljon makua niiden tulisuuteen nähden, eikä maku ole autenttinen ilman riittävää määrää gochujangia. Hyvä ajattelutapa on sekin, että mukana olisi jotain tuoretta, jotain paistettua, jotain hapanta ja jotain rapeaa. Päällisten sopii olla enimmäkseen suolaisia, jotta koko annos maistuu riittävästi riisin ollessa jopa kokonaan suolatonta.

Liha ei ole mitenkään muita lisäkkeitä merkittävämmässä roolissa itse bibimbapissa, vaikka suomalainen voisi ajatella, että kyllähän lihan pitää peittää puolet lautasesta. Liha voi olla vaikka osana chiliä sisältävää kastiketta, tai se voidaan tarjota bibimbapin sivussa. Korealaiselle ruokakulttuurille on olennaista, että ateria koostuu pääasian lisäksi monista pienistä lautasellisista erilaisia lisukkeita, joita voi heittää itse keskipisteenä toimivaan annokseen, tai vaikka napsia siinä sivussa.

Bibimbap kuuluu syödä lusikalla ja perusteellisesti sekoitettuna, jotta chilitahna sekoittuu riisiin. Kuulen edelleen korealaisen tytön naurun vieressä, kun söin ensimmäistä kertaa bibimbapia ja jäi sellaisia kohtia, jotka eivät olleet kunnolla sekoittuneet.
Bibimbap kuuluu syödä lusikalla ja perusteellisesti sekoitettuna, jotta chilitahna sekoittuu riisiin. Kuulen edelleen korealaisen tytön naurun vieressä, kun söin ensimmäistä kertaa bibimbapia ja jäi sellaisia kohtia, jotka eivät olleet kunnolla sekoittuneet.

Bibimbap

Omaan bibimbapiin ei päätynyt tällä kertaa lihaa, mutta sekin sopii riisin sekaan tai viereen erinomaisesti. Korealaista makua liha saa, kun sen marinoi soijassa, sokerissa, seesamissa ja valkosipulissa. Lihaksi voi käyttää vaikka naudanpaistia. Riisiä kannattaa varata raakana noin desi per ruokailija. Ohje täältä.

Itämaisessa kaupassa voi hyvin olla monenlaista korealaista chilitahnaa, vaikka gochujang on niistä se yleisin. Katso siis, että purkissa lukee 고추장. Annokseen laitan itse noin ruokalusikallisen gochujangia, mutta käytä toki oman maun mukaan.

Suolakurkku, pikaversio

Leikkaa kurkut noin kahden millin viipaleiksi. Lisää suolaa ja sokeria suhteessa 1:3. Mausta maun mukaan, tai lisää painon puolesta suolaa 1% ja sokeria 3%. Anna tekeytyä ainakin 15 minuuttia, valuta, ja tarkasta maku.

Paistettu porkkana ja kesäkurpitsa

Leikkaa porkkana ja kesäkurpitsa ohuiksi tikuiksi. Lisää suolaa maun mukaan tai painon puolesta 1%. Anna suolaantua ainakin 15 minuuttia, valuta, ja paista öljyssä.

Kimchi

Ohje täältä. Toki myös kaupan versio käy hyvin. Tampereella tuoretta kimchiä myy ainakin Tullintorilta löytyvä East Asia Mart, joka on muutenkin oikein hyvä liike aasialaisten ruokien ostamiseen.

Paistettu sieni

Yleensä Koreassa käytettäisiin juudaksenkorvaa tai vastaavaa, mutta myös esimerkiksi siitakesieni käy hyvin. Etenkin syksyllä voi toki käyttää mitä tahansa sieniä. Paista öljyssä ja mausta paistamisen aikana soijalla sekä lopuksi seesamiöljyllä.

Lisäksi ylläolevassa versiossa oli merilevää, paistettua kananmunaa ja revittyä salaattia. Etenkin vähän fiinimässä bibimbapissa muna voi olla raa’an keltuaisen muodossa, mutta paistettu muna juoksevalla keltuaisella on omasta mielestäni ihan ykkönen. Merileväksi sopii erityisen hyvin levynä oleva korealainen levä tai japanilainen nori, joka leikataan suikaleiksi.

Kasaa kasviket riisin päälle, sekoita niin perusteellisesti kuin mahdollista chilitahnan leviämiseksi, ja lusikoi naamaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s