Hario V60 -kahvisuodatin

hariov60Netissä on oma katselijakuntansa videoille, joissa tehdään kahvia. Osa on puhtaan informatiivisia reseptejä, osan taustalla voisi soida Marvin Gayen Let’s Get It On. Erityisen suosittuja on videot, joissa käytetään kupin tai muutaman kerrallaan tuottavia laitteita. Toki sieltä löytyy myös videota, joissa joku seisoo Moccamasterin vieressä. Hieman kummallista ehkä, vaikka onkin vielä pientä moneen genreen, joita katsellaan silmä kovana.

Yksi suosituista videoiden laitteista on Hario V60 -kahvisuodatin, jossa on erotuksena muihin vastaaviin ”kahvinkeittimeen ilman sitä keitintä” se, että pohjan reikä on varsin iso, jolloin valumisnopeuteen ja siten kahvin uuttamiseen voi vaikuttaa huomattavasti. Useimmista suodattimista löytyvä pienempi aukko puolestaan takaa sen, että vesi ei pääse millään tippumaan nopeasti. Aukon suuri koko tekee hommasta toisaalta vaikeaa, koska esimerkiksi kahvin jauhatusta täytyy vaihtaa sen mukaan kuinka paljon kahvia tekee, vaikka käyttäisi samaa kahvin ja veden suhdetta. Jos tykkää kokeilla ja hakea sitä täydellistä jauhatusta sekä kahvin ja veden suhdetta, on V60 oikea laite.

AeroPress säilyttää yhä ehdottoman ykköspaikan omissa silmissäni maailman parhaana kahvinkeittimenä, aina ja ikuisesti. Kaksi ongelmaa siitä tosin löytyy. AeroPress on suunniteltu vain yksittäistä kahvikuppia varten. Toinen ongelma on siinä, että etenkin tummapaahtoisten kahvien kohdalla AeroPress tuntuu tuottavan jopa liian täyteläisen kupillisen, ja toisinaan vähemmän on enemmän. V60 on sen sijaan omiaan tuottamaan kirkkaan makuisen kahvin. Toki myös vaihtelu virkistää. Hyvin tummapaahtoisten kahvien kohdalla suosin itse AeroPressin sijaan joko pressopannua tai Hariota. Eikä nyt puhuta Presidentin Tummasta tai Juhla Mokka Tummasta, vaan niin sanotusta 5/5 paahdosta.

Täältä löytyy melko kattava lista erilaisita tekniikoista V60:lle. Itse käytän yleensä vettä suhteessa 1:15. Eli kupilliselle kahvia noin 14 grammaa puruja ja 210 grammaa vettä. Jauhatuksena toimii, tehtävästä määrästä riippuen, noin suodatinjauhatusta vastaava jauhatus. Purujen koko ei kuitenkaan kerro niin paljoa kuin itse suodatusaika. Kannattaa tähdätä 2½ – 3 minuutin kokonaiskestoon, kun mukaan lasketaan myös purujen kastelu.

Kahvi kannattaa jauhaa niin lähellä uuttohetkeä kuin mahdollista. Vastajauhetusta kahvista vapautuu huomattava määrä hiilidioksidia, joten kahvin tekeminen aloitetaan purujen kastelulla, jotta suurin osa kaasusta pääsee ulos, eikä purut nouse kaasun mukana pintaan. Varsinaisen uuttamisen voi aloittaa noin 30-45 sekuntia kastelusta, jolloin puruista ei enää nouse kuplia, ja riittävä osa kaasusta on vapautunut.

Lähes kaikki V60-ohjeet alkaa siitä, että paperi huuhdellaan ennen käyttämistä, mikä ehdottomasti kannattaa, koska paperista tarttuu makua. Olin ensin hieman skeptinen sen suhteen, kuinka paljon paperista voi tarttua makua, mutta testasin tämän kaatamalla kuuma vettä tyhjän suodattimen läpi. Tuloksena hieman kitkerää vettä.

Purut tasoitan napauttamalla suodatinta pöytää vasten. Joissakin ohjeissa neuvotaan tekemään kuoppa keskelle puruja, mutta en ainkaan itse koe sen tekevän mitään. V60 kanssa lisään veden useimmiten kolmessa osassa. Veden kiehuttua kaadan sen mitta-astiaan, minkä aikana se jäähtyy noin 92 asteeseen. Aluksi lisään vettä vain riittävästi kastelemaan kaikki purut, sitten kahdessa yhtä pitkässä osassa. Eka puolikas noin 45 sekunnin aikana, jonka jälkeen 20 sekuntia taukoa, ja loput vedet 45 sekunnin aikana, minkä jälkeen kahvin pitäisi valua loppuun noin 20 sekunnin aikana. Yhteiskestoksi tulee tällä tavalla noin kolme minuuttia, vähän purujen kasteluun vaadittavasta ajasta johtuen. Samaan aikaan tietenkin vahtaan sekuntikelloa, koska kahvin tekemisen kuuluu olla vakavaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s