Tee se itse: valutettu, rasvainen (10%) jogurtti

partajugu
Valutettua jogurttia ja hunajaa. Siinä kivasti rasva kiiltelee.

Mikä ero on kaupan turkkilaisella ja kreikkalaisella jogurtilla? Lähinnä nimi. Myyntimielessä lienee hyvä tarjota kumpaakin, jos mahdollisella ostajalla vaikka olisi jotain Turkkia tai Kreikkaa vastaan. Kyse on kummassakin tapauksessa rasvaisesta jogurtista, joka saadaan yleensä tavallista jogurttia valuttamalla. Miksi tehdä sitten kotona, jos täysrasvaista jogurttia on mahdollista kantaa kaupasta? Koska se on helppoa, maksaa jopa hieman vähemmän kuin kaupan tuote ja on vielä kaupan partajogurttia täyteläisempää. Sivutuotteena saa jogurttiin nähden noin kaksinkertaisen määrän heraa, joka kannattaa hyödyntää. Herassa on paljon proteiinia jäljellä, ja minä jos joku välitän siitä, että protskua tulee riittävästi ruokavaliosta. Täältä löytyy yhtä paljon lihasta kuin Mentulalta sileää päänahkaa.

Jos innostut tekemään useammin jogurttia, säilytä satsista aina pari ruokalusikallista, jonka voit käyttää sitten seuraavan erän valmistamiseen. Itse olen tehnyt sitä tällä erää noin pari kuukautta putkeen, ilman ensimmäistäkään ruokamyrkytykseen viittaavaa oiretta. Ajatus kuukausia vanhasta maidosta voi tuntua epäilyttävältä, mutta syytä hätään ei ole. Parasta ennen -päiväykset eivät ole absoluutisia ruoan turvallisuuden mittareita, vaan lähinnä osa puhtaasti pakollisia ruokapakkausten merkintöjä. Jos maito haisee happamalta, silloin sitä ei välttämättä kannata juoda. Maitotuotteita on Suomessa ennenkin säilytetty ja hapatettu jopa kuukausia, kun syksystä keväälle lehmät eivät ole tuottaneet maitoa. Silloin syötiin hyvin hapanta viiliä. Lisäksi voisi huomauttaa, että parhaat ruisleivät sisältävät vähäisissä määrin juuren muodossa jopa kymmeniä vuosia vanhaa ruisleipää.

Yleensä kotona tehtävän jogurtin ohjeissa lukee, että maito lämmitetään noin 80-90 asteeseen, minkä jälkeen se jäähdytetään hapattamislämpöön eli noin 40-45 asteeseen. Lämmittämisvaihe takaa paksumman lopputuloksen, mutta ei ole välttämätön, jos ohuempikin jogurtti kelpaa. Kyse on maidon proteiinien asettumisesta paksuuntumiselle sopivalla tavalla. Raakamaitoa tai homogenoimatonta maitoa voi käyttää myös tällä ohjeella, mutta silloin lopputulos voi olla epätasaisempi. Kuumennettu maito paitsi hapattuu sopivaan pisteeseen nopeammin kuin kuumentamaton maito, se myös hapattuu liikaa ja erottuu nopeammin kuin kylmästä aloitettu jogurtti. Itse olin ensin hieman skeptinen kuumentamisen suhteen, koska olin tottunut tekemään epätarkoin keinoin, ja lopputulokseni vaihtelivat muutenkin paljon. Nyt viisastuneena suosin kuitenkin ennalta kuumentamista ja jäähdyttämistä, vaikka se tuokin hieman ylimääräistä vaivaa.

Litrasta maitoa saa valmista valutettua jogurttia noin 350 grammaa ja heraa noin 650 grammaa. Heran voi käyttää leipomiseen tai muuhun ruoanlaittoon. Tai niihin proteiinipirtelöihin.

Valutettu jogurtti

  • (homogenoitua) täysmaitoa
  • 2 rkl valmista jogurttia per litra maitoa, sekoitettuna tilkkaan maitoa

Lämmitä maito ensin 80-90 asteeseen, jäähdytä se 40-45 asteeseen ja lisää maitoon sekoitettu valmis jogurtti maidon sekaan. Kaada lämmin maito lasipurkkiin. Jos ohuempikin jogurtti kelpaa, ensimmäisen kuumennuksen voi jättää väliin.

Jos käytät uunia, lämmitä se ensin 50 asteeseen. Pistä purkki uuniin, käännä lämpö pois ja laita uunin valo päälle, koska yleensä lamppu tuottaa sen verran lämpöä, että lämpötila säilyy 30-40 asteen tienoilla. Anna maidon hapattua ainakin 4 tuntia tai vaikka yön yli. Monissa ohjeissa puhutaan jopa 12-24 tunnin ajoista, joten homma ei ole oikeasti niin tarkkaa, kunhan lopptuloksena on jogurttia. Mitä pidempään jogurtin antaa tekeytyä, sitä happamampaa siitä tulee.

Toinen hyvä tapa on käyttää lasipurkin lisäksi isoa, noin 45-asteisella vedellä täytettyä kattilaa ja isoa kylmälaukkua tai termoskassia. Laita purkki kattilaan, täytä vedellä juuri purkin suun tasolle asti, ja eristä. Maidon esikuumennuksesta riippuen anna olla noin 4-12 tuntia.

Sirkulaattoria käyttäessä yhdistä aineet lasipurkkiin ja hapata 42,0 asteessa 6 tuntia tai pidempään. Ennalta kuumennettua maitoa käyttäessä noin 4 tuntia on riittävä aika.

Valuta jogurttia astian päällä harsokankaalla vuoratun siivilän läpi 3-12 tuntia. Noin 2/3 koko massasta valuu siivilän läpi, joten varaa riittävän iso astia. Jos käytettävissä ei ole harsokangasta, voi käyttää myös keittiöpyyhettä tai vaikka kahvisuodatinta. Jogurtti kiinteytyy jäähtyessään, ja oman kokemuksen mukaan lämpimänä se valuu nopeammin. Valmiin jogurtin pitäisi säilyä hyvänä pari viikkoa. Ajan mittaan jogurtti happanee entisestään, joten käytä omaa arviointikykyä. Jos pintaan rupeaa ilmestymään vihreitä läikkiä, sitten jogurtti on todennäköisesti jo vähän yliaikainen.

Edit 21.3.2016: Tarkennus kuumentamiskohtaan.

Edit 19.4.2016: Lisää tarkkennusta kuumentamiskohtaan ja tekniikka kattilan avulla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s