Nopea ja rapea pizza

pikapizza

Tomaattiakastiketta, basilikaa, juustoa ja paistamisen jälkeen vielä lisää juustoa.

Tai ennemmin vehnästä tehty näkkäri, joka täytetään kuin pizza. Muttei se ole pelkästään huono asia. Hyvä hiivan avulla kohotettu pizzataikina vaatii ainakin yhden yön yli lepäämisen (oma luotto-ohje täältä), ja toisinaan pizzaa olisi saatava vielä saman vuorokaudenajan mittaan. Tämä ei ole välttämättä parasta pizzaa, mitä kuvitella voisi, mutta saavutus sekin saada maistuvaa lättyä näin nopeasti. Toimii siis pizzanhädässä ja illanistujaisiin, koska ohut pohja pysyy rapeana pitkään. Alkuperäinen ohje täältä.

Päälle sopii luonnollisesti laittaa mitä haluaa. Pohjalle esimerkiksi tällä ohjeella tehtyä tomaattikastiketta. Juustona kannattaa suosia jotain muuta kuin tuoretta mozzarellaa, joka korkean nestepitoisuutensa ansiosta on omiaan vetistämään pizzan kuin pizzan. Viime aikoina on tullut itse käytettyä paljon ahvenanmaalaista juustoa, joka on erittäinkin maistuvaa ja kermaista sopien kelvollisesti pizzaan.

Jos sattuu pitämään myös parmesaanista pizzan päällä, kannattaa sitä kokeilla laittaa pizzaan vasta paistamisen jälkeen. Silloin parmesaani säilyttää sille ominaisen terävän maun, joka häviää kuumuudessa.

Puolen tunnin pizzapohja

  • 60 g vettä
  • 20 g rypsiöljyä tai muuta neutraalilta maistuvaa öljyä
  • 2,5 g eli noin ½ tl suolaa
  • 2,5 g eli noin ½ tl sokeria
  • 120 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 2 rkl oliiviöljyä

Yhdistä vesi, rypsiöljy, suola, sokeri sekä jauhot, ja vaivaa noin viisi minuuttia, kunnes taikina on sileää ja kimmoisaa. Anna levätä peitettynä ainakin puoli tuntia.

Pistä uuniin uunipelti ylösalaisin. Se toimii hyvin paistoalustana, jos kotoa ei löydy tarkoitukseen sopivaa kiveä tai teräslevyä. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

Jauhota leivinapaperi kevyesti. Muotoile taikina karkeasti suorakulmion muotoon, aseta paperille ja jauhota kevyesti myös päältä. Kaulaa noin 2 mm paksuiseksi levyksi. Jos tuntuu, että taikina ei kaulaannu niin nätisti kuin toivoo, voi tekemistä helpottaa laittamalla toisen leivinpaperin päälle, ja kaulaamalla sen avulla.

Kääntele reunat vähän kuin rypyttäisi karjalanpiirakkaa, jottei reuna pääse palamaan paistamisen aikana. Töki hieman haarukalla reikiä pohjaan. Valele pinta oliiviöljyllä ja täytä. Laita paperin kanssa uuniin ja paista noin 14-16 minuuttia, kunnes leivinpaperi alkaa osoittaa hiiltymisen merkkejä ja pizzan reunat näyttää paistuneelta.

Vielä lopuksi Niksi-Pirkan tasoa oleva juttu, joka on helpottanut omaa elämääni huomattavasti. Leikkaa pizza saksilla.

One response to “Nopea ja rapea pizza

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s