Riisin keittäminen ilman riisinkeitintä eli höyrytetty riisi

Tämän sekaan laitoin voita ja suolaa, koska miksipä ei.
Tämän sekaan laitoin voita ja suolaa, koska miksipä ei.

Et kai muutenkaan kuuntelisi ohjeita pahvilaatikolta, joten miksi kuunnella paketilta ohjeita siihen, kuinka keittää riisi? Onneksi hyvän riisin keittäminen on yhtä yksinkertaista kuin huonon riisin keittäminen.

Riisinkeittimellä saa ilmavaa ja kivasti kasassa pysyvää riisiä, jollaista saa usein hyvistä aasialaisista ravintoloista ja Aasiasta itsestään, mutta kyseinen laite löytyy harvasta suomalaiskodista. Vain yhtä tarkoitusta ajava keitin vie turhaa tilaa, jos riisiä ei syö päivittäin. Muutenkin kannattaa usein välttää yhden tarkoituksen välineitä, kuten banaanin siivuttajia tai mansikkapihtejä. Riisikeittimen puute ei tosin estä hyvän riisin valmistamista, ja kattilalla saa tehtyä aivan yhtä onnistunutta riisiä. Ruoanlaitto on paljolti tekniikoiden hallitsemista.

Varaa noin desi raakaa riisiä jokaista annosta kohden. Käytä vettä noin puolitoista kertaa enemmän kuin riisiä. Eli esimerkiksi kolmeen desiin riisiä tulee neljä ja puoli desiä vettä. Ohje ei kuitenkaan tunnu menevän aivan yksi yhteen suurempia määriä keittäessä. Yksi tapa on lisätä vettä niin paljon, että vesi tulee pari senttiä eli noin sormen ensimmäisen nivelen verran riisin pinnan yläpuolelle.

Mittaa käytettävä riisi kattilaan. Ihan tavallisesta puuroriisistä saa erinomaista, kunhan siitä ensin huuhtelee tärkkelystä hieman pois. Juoksuta päälle vettä niin että riisi peittyy kokonaan ja sekoita hieman, jotta tärkkelystä irtoaa. Kaada sitten vesi pois käyttäen siivilää ja toista sama vielä viisi kertaa. Viimeisen kerran valutettuasi kaada riisi takaisin kattilaan ja mittaa käytettävä vesi. Tässä vaiheessa voi myös lisätä suolaa tai muita mausteita, jos haluaa. Itse tykkään riisistä ihan tarkoituksella suolattomana. Toisinaan huuhtelu neuvotaan tehtävän juoksutamalla vettä useampi minuutti riisin päällä, kunnes vesi on kirkasta. Vähän sama kuin harjaisi hampaita hana päällä, eli ei kannata.

Nosta kattila levylle, ja laita levy kuumalle, kunnes veden pintaan nousee kuplia. Ihan täysille ei kuitenkaan kannata laittaa ainakaan sähkölevyä, ettei vesi pääse missään vaiheessa vahingossa kiehumaan.

Laske levyä sellaiseen lämpötilaan, ettei vesi kiehu, vaan poreilee. Anna hautua kannen alla 15 minuuttia, äläkä nosta kantta tarkastaaksesi riisiä. Jos epäilyttää, onko lämpötila sopiva, ryhdy riisikuiskaajaksi ja kuuntele poriseeko kattila.Varo kuitenkin polttamasta korvaasi. Jos pohjalta pääsee pieni pulputus, lämpötila on oikea. Vedä kattila sivuun levyltä äläkä vieläkään nosta kantta, vaan anna riisin olla kaikessa rauhassa. Viiden minuutin kuluttua riisi on valmista. Sekoita riisi kevyesti käännellen ja syö.

Mainokset

3 thoughts on “Riisin keittäminen ilman riisinkeitintä eli höyrytetty riisi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s