Puhetta painekeittimestä eli painekattilasta ja karamellisoitu porkkanapyre

Painekeittimen esimuoto löytyy jo vuodelta 1679, jolloin ranskalainen fyysikko Denis Papin loi  laitteen muun muassa luiden keittämiseen syötävään muotoon. Tulen keksimiseen verrattuna siis uusi keksintö, mutta moniin modernimpiin keittiölaitteisiin verrattuna silkkaa antiikkia.

Monessa kodissa painekeitin on varmasti tehnyt vierailun muutama vuosikymmen sitten, mutta jäänyt sittemmin unholaan sinne leipäkoneen ja mikroaaltokeittokirjan viereen. Toisen tulemisen painekeitin on kokenut ennen kaikkea niin sanotun modernin keittotaidon myötä. Myös monissa blogeissa, jossa ruoanlaittoon otetaan tieteellisen utelias lähestyminen, painekeitin on ollut kovassa huudossa jo vuosia. Kun painekeittimen kerran hankkii, voi vain miettiä, miksei sitä ostanut jo aiemmin. Se säästää aikaa, rahaa energialaskun muodossa, ja sillä saa aikaan ruokia, joita ei voi tehdä tavallisella kattilalla. Jos jotain tuotetta pitäisi keittää kattilassa kaksi tai kolme tuntia, saman tuloksen saa aikaan painekeittimessä noin puolessa tunnissa. Keittämsen aikana painekattilasta ei pääse karkaamaan juuri mitään, joten myös aromit säilyvät.

Vaikka painekattiloita on käytetty myös pommeina, ei nykyaikaista, hyvin huollettua keitintä saa räjähtämään kuin tarkoituksella. Toki toisilla on vain huono tuuri. Vanhoja, huoltamattomia laitteita en tosin suosittele käytettäväksi niiden puutteellisista turvatoimista ja mahdollisista epäkuntoisista tiivisteistä johtuen.

Kaikkia kattiloita ei ole luotu tasavertaiksi, ja eroja löytyy niin sulkemistavoista kuin itse paineesta. Ei ole olemassa kansainvälistä painekeitinkomissiota, joka päättää käytettävät paineet, vaan eri valmistajat luovat laitteensa toimimaan eri paineissa. Monet Suomessa myytävät mallit menevät vain 0,8 bar/80 kpa/12 psi asti, jolloin kiehumispiste nousee 117 asteeseen, mutta paineen ollessa 1 bar/100 kpa/15 psi kiehumispiste nousee jo 120 asteeseen. Mitä korkeampi veden kiehumispiste, sitä parempi.. Jos kiinnostaa, suosittelen lämpimästi ja boldatuin kirjaimin ostamaan painekeittimen Ikeasta, koska se on harvoja Suomessa myytäviä laitteita, joka menee niin sanottuun täyteen paineeseen. Myös itse kattilan laatu on aivan riittävän hyvä.

En lähde tässä erottelemaan tarkemmin karamellisoitumisen ja ruskistumiseen liittyvän Maillard-reaktion erilaisuutta. Ne ovat eri reaktioita, vaikka kummatkin tapahtuvat ennen kaikkea korkeissa lämpötiloissa ja jopa rinnakkain ruoissa. Totuus on myös se, että vaikka joskus olisi kyse ennen kaikkea Maillard-reaktiosta, karamellisoituminen kuulosta paremmalta. Painekeitin mahdollistaa Maillard-reaktion ja siten uusien makujen luomisen lyhyessä ajassa. Emäksisyys tehostaa kyseistä reaktioita entisestään, joten ruokasoodan lisääminen mahdollistaa raaka-aineiden läpikotaisen ruskistumisen lyhyessä ajassa, siinä missä pitkäkin aika uunissa loisi kyseisiä uusia makuja vain pinnassa. Tekniikkaa voi soveltaa vaikka mihin kasviksiin kasviksiin, etenkin luonnostaan makeisiin juureksiin. Painekeittimessä voidaan ruskistaa vaikka nesteitä. Tuleva ohje on sovellettu melko lailla suoraan täältä.

Olin kollegan kanssa tekemässä useamman ruokalajin illallisen. Tässä peuratartar muun muassa karamellisoidun porkkanapyreen kera.
Olin kollegan mukana tekemässä useamman ruokalajin illallista. Tässä peuratartar muun muassa karamellisoidun porkkanapyreen kera. Asiakkaiden suusta kuului kuvailuja kuten ”pyre maistui aivan karamellilta”, eli ei turhaan ollut karamellisoitu porkkanapyre. Kuva täältä.

Karamellisoitu porkkanapyre

  • 500 grammaa porkkanaa, kuorittuna ja viipaloituna
  • 100 g voita
  • 30 g eli 2 rkl vettä
  • 2,5 g ruokasoodaa
  • suolaa

Sulata voi kattilassa veden kanssa ja lisää porkkanat. Lisää sooda ja sekoita. Keitä painekeittimessä täydellä paineella 20 minuuttia. Laske aika siitä hetkestä kun täysi paine on saavutettu. Anna kattilan jäähtyä, aja pyreeksi blenderissä ja mausta suolalla.

Mainokset

4 thoughts on “Puhetta painekeittimestä eli painekattilasta ja karamellisoitu porkkanapyre

    1. On tosiaan puolensa kyseisellä laitteella! Kannattaa kokeilla toki tuotakin reseptiä. Pitää ruveta syksyn tullen keittelemään myös pataruokia tuolla

  1. Itse pyysin joulupukilta Tefalin painekattilan pari vuotta sitten. Oli hyvä lahja, josta on ollut paljon iloa. Miksiköhän en ole törmännyt tuohon ruokasooda konstiin, täytyypi testailla lähitulevaisuudessa. Kiitos siis vinkistä :)!

    1. Ole hyvä! Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Tuo noin 0,5% sooda toimii ilmeisesti lähes kaiken kanssa, että on itselläkin vielä vaikka mitä testailuja edessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s