Taas yksi ohje tomaattikastikkeelle, tällä kertaa kalakastikkeella

tomaattikastike

Niin monta ohjetta tomaattikastikkeelle on jo olemassa, että eka mietin, tarvitseeko maailma enää yhtään lisää. Tälläkin viikolla nitä on jo varmasti ilmestynyt useita, joten täytyy tämä jotenkin oikeuttaa. Tämän ohjeen erottaa useimmista se, että siinä käytetty kalakastike nostaa kastikkeen täyteläisyyden niin sanotusti nextille levelille. Lisäksi se käy hyvin pizzan päälle, eli oikeutus löytyy. Kalakastikkeen käyttäminen umamia tuomaan ei ole kaukaa haettu, eikä se saa kastiketta maistumaan kalaisalta. Tomaatti sisältää luontaisesti umamina tunnettua glutamaattia, ja kyseisen perusmaun tehostaminen yksinkertaisesti toimii.

Nopea keittäminen vai pitkä hauduttaminen?

Tomaattikastikkeen kohdalla kiista ei rajoitu vain sihen, käyttääkö Muttia vai ei. Toki on myös huonoja merkkejä, mutta parasta valmistajaa en osaa sanoa. Keittoajan suhteen löytyy kutakuinkin kaksi koulukuntaa. Koska tämä ohje on myös pizzaa ajatellen, pitää kastikkeesta saada haihdutettua riittävä määrä vettä, jotta siitä löytyy makua, eikä se kostuta liikaa pizzan pohjaa.

Koska en usko vain väittämiin, tein tieteellisen tarkan vertailun nopeasti ja hitaasti keitetystä tomaattikastikkeesta. Kummatkin oli maustettu samalla tavalla, ja kummatkin oli keitetty puoleen alkuperäisestä tilavuudesta. Toinen satsi valmistettiin voimakkaasti  keittäen 10 minutissa, toinen vain hitaasti poreillen lähemmäksi tunnissa. Tieteellisen tästä tekee se, että maistatin kastikkeet myös kämppikselläni. Kummankin päätelmä oli se, että keittoajan pituus ei tee suurta eroa. Nopealla keittämisellä pääsee lopputulokseen nopeammin, ja lopputulos on hieman hapokkaampi. Pitkällä hauduttamisella saa vastaavasti vähemmän hapokkaan ja enemmän ”kypsän” maun. Koska tomaatti maistuu enemmän tomaatilta kun mukana on happokkuutta, suosin itse nopeaa keittämistä. Testiparini puolestaan suosi pidempään keitettyä versiota.

Tomaattikastike

  • 1 + 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 1 kuivattu chili murskattuna
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 1 rkl kuivattua (tai tuoretta) basilikaa
  • suolaa
  • pippuria

Lämmitä ruokalusikallinen oliiviöljyä kattilassa ja kuullota pilkottu sipuli. Kun sipuli on läpikuultavaa, lisää hienonnettu valkosipuli ja kuullota vielä noin minuutti. Lisää chili, tomaattimurska, kalakastike sekä kuivattu basilika ja keitä korkealla lämmöllä noin 10-15 minuuttia, kunnes kastike on kiehunut silmämääräisesti puoleen alkuperäisestä tilavuudestaan. Jos käytät tuoretta yrttiä, lisää se vasta keittämisen jälkeen, jottei herkkä aromi tuhoudu keittämisen aikana. Kun kastike on kiehunut, lisää loput kolme ruokalusikkaa öljyä. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta suolalla sekä pippurilla.

Mainokset

One thought on “Taas yksi ohje tomaattikastikkeelle, tällä kertaa kalakastikkeella

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s