Melkein musta valkosipuli

Tavallinen valkosipuli ja pari fermentoitua valkosipulia, keskellä yksikyntinen.
Tavallinen valkosipuli ja pari käsiteltyä valkosipulia, keskellä yksikyntinen.

Normaalisti en postaile keskeneräisiksi jääneitä projekteja, mutta tämän laitan. Vaikka en päässyt siihen pisteeseen kuin aluksi ajattelin, sain kuitenkin tehtyä jotain, mikä muutti huomattavasti valkosipulin makua.

Mustasta valkosipulista tuli joitain vuosia sitten pienoinen ilmiö, vaikkei sitä Suomeesa ole näkynyt juuri muuten kuin satunnaisesti Stokkan Herkussa ja joissain blogeissa. Kyseistä lämpökäsiteltyä valkosipulia näkee toisinaan kutsuttavan myös virheellisesti fermentoiduksi valkosipuliksi, vaikka todellisuudessa kyse on sokerien todella hitaasta pilkkoutumisesta, eli äärimmäisyyksiin viedystä ”paahtamisesta”. Jos valkosipuli ruskistuu läpikotaisin 170 asteessa tunnin ja mustuu muutamassa, ruskistuu se 70 asteessa kymmenen päivää ja mustuu kahdessakymmenessä.

Ainakaan ruokatuotteena mustasta valkosipulista ei ole merkkejä ennen 2000-luvun alkua. Sitä kaupataan myös terveysvaikutustensa puolesta, koska valkosipuliin liitettävä epämiellyttävä haju ehtii häviämään kokonaan prosessin myötä, ja sikäli kynsiä voi syödä kuin karkkia. Hitaat ruskistumisreaktiot muuttavat makua tehden valkosipulista maanläheisen makean. Usein uutta makua kuvaillaan sanoilla kuten ”lakrritsainen” ja ”balsamicomainen”. Eli ei lainkaan paha, jos lähtökohtana on voimakkaasti haiseva sipuli.

Mustaa valkosipulia saa tilattua netistä huomattavan korkealla kilohinnalla, mikä selittyy sen valmistusprosessin työmäärällä. Todella mustuakseen valkosipuli vaatii lämpötilasta ja käytettävissä olevasta laitteesta riippuen kymmenestä päivästä kuukauteen. Itse pidin valkosipuleita lasipurkissa sirkulaattorissa 75 asteessa kymmenen vuorokautta. Omalla kokemuksella en varsinaisesti suosittele sirkulaattorin käyttöä, ainkaan kotioloissa, vaikka sellainen sattuisi löytymään. Lukemani perusteella riisinkeitin olisi todennäköisesti järkevin. Kikkailun määrästä johtuen en tässä aio antaa reseptiä. Jos mustan valkosipulin valmistaminen kotona kiinnostaa, löytyy siihen ohjeita esimerkiksi riisinkeitintä avuksi käyttäen. Jos kyseinen tuote todella kiinnostaa, voi sitä tehtailla kotona myös asiaan tarkoitetuilla laitteilla.

Jos uteliaisuus ottaa vallan niin kuin minulla, ja päätät kokeilla, hyvä. Varoituksen sana kuitenkin: valkosipulin haju leviää hyvinkin voimakkaasti, joten kannattaa pitää huoli ilmanvaihdosta. Ja vaikka lopputulos olisi vain melkein musta valkosipuli, on se alkuperäisestä eroava raaka-aine, jota voi  hyvin käyttää ruoanlaitossa kypsentämättä sen enempää.

Edit 25.4.2016: Tämä postaus melko lailla hyödytön, jos aikoo oikeasti valmistaa mustaa valkosipulia. Päivitetty versio täältä.

Mainokset

One thought on “Melkein musta valkosipuli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s