Vaivaamaton pannupizza (no-knead)

Valmis pannupizza. Uh!
Valmis pannupizza. Isommat ilmakuplat saa paineltua alas ennen paistamista, mitä en ole tässä jaksanut tehdä.

Monet minut paremmin tuntevat tietävät, että jos koskaan perustaisin ravintolan, sen nimeksi tulisi luultavasti ’Villen pizza ja kalja’. Sen verran paljon pidän pizzasta, ja toki myös oluesta. Suhtaudun kutakuinkin samalla tavalla pizzaan kuin hevin kuuntelija heviin. Paskimmillaan pizza ei tietenkään ole parasta, mutta on se silloinkin pizzaa.

Tämän ohjeen ainoa heikkous on se, että valmistelu pitää aloittaa jo edeltävänä päivänä. Minimissään noin puolen vuorokauden valmistusaika on silti melko lyhyt verrattuna joihinkin ohjeisiin, joissa taikina lepää kylmässä kaksi tai kolme vuorokautta. Jos jaksaa ja ehtii odottaa, pääsee tämän ohjeen kanssa helpolla, koska taikinaa ei vaivata, ja paistoalustaksi riittää valurautapannu tai sellaisen puutteessa uunipelti.

Suomeesa puhutaan usein taikinan lepäämisen kohdalla nostattamisesta tai kohottamisesta. Kun osa taikinasta tehdään edeltävänä päivänä, puhutaan raskista tai juuresta. Englannissa puhutaan erikseen sekä nostattamisesta että fermentoimisesta, jolloin fermentointi tarkoittaa taikinan kylmässä tai huoneenlämmössä säilyttämistä, nostattaminen vain lopullista nostattamista. Kutsui kylmässä lepäämistä miksi tahansa, olennaista on, että pitkä aika vaikuttaa taikinan makuun ja rakenteeseen.

Levätessään taikina ehtii muodostaa samanlaista gluteeniverkostoa kuin hyvin vaivattu taikina. Kuten täällä selitetään, lepäämisen aikana jauhojen sisältämät entsyymit pilkkovat proteiinia muodostaen taikinaa vahvistavaa verkostoa, joka myös sitoo ilmaa sisäänsä. Ajan myötä hiivan muodostama kaasu venyttää taikinaa järjestäen pilkotut proteiinit gluteeniverkostoksi.

Oikeanlaisesta hiivasta voi olla kahta mieltä. Toiset vannoo tuorehiivan nimeen, mutta minulle ei ole selvinnyt tuoreen ja kuivahiivan välille mitään käytännön eroa. Paitsi se, että kun tuorehiivaa ostaa, se jää kuitenkin kuivumaan ja kuolemaan jääkaappiin, kun taas kuivahiiva säilyy kaapissa hyvin vuosikausia. Tämän ohjeen tarkoitus on muutenkin olla mahdollisimman helppo ja käytännöllinen, joten suosin kuivahiivaa. Kummatkin kohottaa taikinan yhtä tasalaatuisesti oikein käytettynä, enkä ainkaan itse tunnista eroa maussa. Myöskään kuivahiivan aktivoimislämpötila ei pidä paikkaansa. Hiiva, kuiva tai tuore, ei oikeasti tarvitse yli +30 asteen lämpötilaa toimiakseen.

Pannupizza, noin Ø 23 cm

  • 120 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 3 g suolaa
  • 3 g kuivahiivaa
  • 85 g vettä
  • 1 rkl öljyä pannun voiteluun

Yhdistä vehnäjauhot, suola ja kuivahiiva astiassa, jossa taikinalla on varaa kohota moninkertaiseksi. Lisää vesi, ja sekoita sen verran, että taikina on yhtenäinen. Peitä kelmulla tai kannella, ja anna kohota huoneenlämmössä ainakin yön yli, tai jopa koko päivän, eli 8-24 tuntia.

Puoli vuorokautta levännyt taikina.
Puoli vuorokautta levännyt taikina.

Seuraavana päivänä painele taikina alas. Öljyä paistoalusta sormin reunoja myöten, ja aseta sen keskelle löyhästi pallon muotoon taiteltu taikina. Muotoilu onnistuu helposti öljyisillä näpeillä pitelemällä koko taikinaa käsissä ja vetämällä reunoja alaspäin ja keskelle, kunnes taikina on pallomainen. Paina hieman kasaan. Anna kohota 1½-2 tuntia peitettynä, kunnes taikina on silminnähden noin kaksinkertaistunut. Levitä taikina reunoille asti kevyesti painellen, ja paina suurimmat ilmakuplat alas. Jos et saa taikinaa levitettyä reunoille asti ilman että taikina tuntuu vetäytyvän takaisin kohti keskustaa, anna taikinan levätä viisi minuuttia, ja levitä sitten uudelleen.

Lämmitä uuni 250-275 asteeseen riippuen uunin korkeimmasta mahdollisesta lämpötilasta. Täytteeksi sopii käyttää mitä haluaa. Pannupizzaan voi laittaa tavaraa enemmän kuin keskimääräiseen lättyyn, koska myös pohja on paksumpi ja sikäli kaipaa paljon täytettä ja juustoa päälle. Jos käyttää mozzarellaa, kannattaa sitä kuivata repimisen jälkeen paperilla, koska muuten juuston kosteus pehmentää pizzan pohjaa myöten. Parempi idea on käyttää kiinteämpiä juustoja. Paista noin 15 minuuttia.

Lähdenkin tästä sekoittamaan taikinaa, huomenna on taas pizzapäivä.

Mainokset

3 thoughts on “Vaivaamaton pannupizza (no-knead)

  1. Kidutusta… Mehupaastolla olevalle siis. 🙂 No, huomenna alkaa paastonlopetus ja kyllä minä jo ens viikolla syön taas kaikkea mitä mieli tekee!! Aivan upean näköinen tuo pitsapala. Lääh..

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s