Juhannusjuusto eli punainen hera

Koska juhannusjuusto ei ole erityisen kaunista, taustallla nurtsia, pari koivua ja pihakeinu.
Koska juhannusjuusto ei ole erityisen kaunista, taustallla nurtsia, pari koivua ja pihakeinu.

Olen alkaneen kesän mittaan lueskellut suomalaisesta ruokaperinteestä ihan innostuneesti. Lukiessani kainuulaisesta ruokaperinteestä kertovaa Götha Rannikon teosta ’Puukkolihaa, imellusvelliä ja muita evväitä’, tuli selkeä tunne siitä, että menneistä ruoanlaittotavoista sopisi monia juttuja kaivaa takaisin. Esimerkiksi perinteinen tekniikka hauduttaa nauriita rosvopaistin tapaan pitkään ja hartaasti hiilissä voisi olla kuin nykyaikaisesta huippuravintolasta. Raaka-aineiden vähyyden määrää on korvannut niiden monet käyttötavat, joista osa on joko katoamassa, tai kadonneet. Vaikka ruokakulttuuri on jopa keskeisin osa kulttuuria, siitä ei jää ilman tallentamista mitään pysyvää jälkeä, kuten vaikka veistotaiteesta, totesi ruotsalaisen huippuravintola Fävikenin keittiömestari Magnus Nilsson ohjelmassa Chef’s table.

Maultaan juhannusjuusto on melkoisen mietoa, mutta pitkän keittoajan myötä maidossa tapahtuu karamellisoitumisreaktioita, jotka antavat sille hieman makeutta. Toki sokerin lisääminen syömisvaiheessa auttaa entisestään. Erottuneet juustopalat eivät onneksi muutu rakenteeltaan yhtä narskuviksi kuin leipäjuusto. Lisäksi tätä ”punasta herraa” saa odottaa aika pitkään, mikä on toki sivuseikka. No, kyllä sitä nyt kerran vuodessa syö.

Ainakin perinteisiä makuja kannattava veljenpoika tykkää hyvinkin juhannusjuustosta.
Ainakin perinteisiä makuja kannattava veljenpoika tykkäsi hyvinkin juhannusjuustosta.

Juhannusjuusto eli punainen hera

  • 3 l + 1 l täysmaitoa tai täysirasvaista maitoa
  • 2 tl juustonjuoksutinta
  • suolaa

Lämmitä kolme litraa maitoa noin 35-asteiseksi. Nosta siitä erilleen desi, johon lisätään juustonjuoksutin. Kaada juoksuteseos lämmitetyn maidon joukkoon, sekoita kevyesti, ja jätä juoksuttumaan kannen alle noin puoleksi tunniksi. Puolen tunnin jälkeen viiltele juoksuttunut massa ristiin rastiin.

Keitä massaa miedolla lämmöllä ainakin kuusi, jopa kymmenen tuntia. Lisää keittämisen aikana litra uutta maitoa, vaikka tunnin välein hieman lisäten. Juusto on valmista, kun sitä on jäljellä noin kaksi litraa, ja se on muuttunut väriltään ruskeaksi. Mausta suolalla ja anna jäähtyä. Syödään kylmänä, maun mukaan sokeria lisäten.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s