Tee se itse: fermentoitu tee villikasveista

mansikanlehti

Ensiksi pitää todeta se, että tee on todella teetä vain jos se on tehty kyseisestä kasvista (Camilla sinensis). Hauduke ei kuulosta hyvältä, mutta yrttitee tai tee raaka-aineen nimi edessä toimii. Fermentoinnin sijaan suomen kielessä on aiemmin puhuttu hiostamisesta, mikä on sinänsä kuvaavaa, muttei kuulosta erityisen houkuttelevalta. Vai miltä kuulostaisi hiostettu hauduke?

Idea tähän tuli lukiessani Toivo Rautavaaran teosta Mihin kasvimme kelpaavat – Ruokaa, ryytiä ja rohtoa luonnosta. Alkuperäinen painos on kirjoitettu sota-aikaan 1940-luvulla, kun kaikenlaisista raaka-aineista oli pula ja monien ruokien ja juomien sijaan tarjottiin korvikkeita tai vastikkeita. Lukemani vuoden 1976 uusintapainoksen esipuheessa Rautavaara toteaa, että sodan päätyttyä ”kuluttajat, kauppa ja teollisuus eivät halunneet kuulla puhuttavankaan mistään, mikä tuntui ”korvikkeelta””. Jo vuosia kytenyt, ja viimeistään tänä kesänä yhä suuremman yleisön tietoisuuteen tulleen villiyrttien keräilyn myötä näille kerran korvikkeina toimineille kasveille on toivon mukaan tiedossa uusi elämä.

Luonnosta löytyy uskomattomat määrät hyvää ja terveellistä syötävää, joka on jokamiehen oikeuksien rajoissa myös ilmaista.  Valtion säästöt jo mahdollisesti vaikuttavat vähempivaraisten elämään, ja viimeistään eurokriisin levitessä Pohjolaan povaan villiyrteille yhä suurempaa suosiota. Teeaineksista Rautavaara mainitsee parhaimpana mansikan lehdet, etenkin vadelman lehtien kanssa. Tämän blogin kirjoittaja ei väitä vastaan.

Fermentoitu tee villikasveista

Rautavaaran teosta tarkempia ohjeita löytyy täältä. Itse olen kokeillut mansikan ja vadelman lehdistä, mutta monet muutkin ruusukasvien heimoon kuuluvat kasvit sopivat fermentoitaviksi, kuten ylläolevassa linkissäkin todetaan.

Kasvit kannattaa kerätä mielellään kuivan kelin aikana, puhtaasta paikasta, jokamiehenoikeuksia ja keräyspaikkaa kunnioittaen. Käytettävät lehdet kannattaa pestä ja kuivata vaikka salaattilingolla ennen käyttöä. Lehdet kannattaa kerätä ennen kasvien kukkimista.

Levitä puhtaat lehdet ja anna nahistua huoneenlämmössä muutama tunti ennen käsittelyä. Ota pieni kasa lehtiä ja hiero niitä käsiä vasten, kunnes lehtien pinnat tuntuvat kostealta. Muotoile lehdistä tiiviitä kääröjä. Ideana on murskata lehtien solukkoa siten, että niiden entsyymit pääsevät toimimaan ilman kanssa, ja muokkaamaan lehtien makua ”teemäiseen” suuntaan. Myös useimmat oikeat teet fermentoidaan enemmän tai vähemmän. Solukkoa voi myös rikkoa esimerkiksi kaulimalla tai hakkaamalla lehtiä, mutta on silti tärkeää tehdä niistä jonkilaisia kääröjä. Lehdet eivät saa päästä kuivumaan, mutta toisaalta niiden pitää altistua kauttaaltaan hapelle. Laita nyytit lasitölkkiin, jättäen kannen auki.

Fermentoimisvaiheessa lehdet pidetään noin 40 asteen lämmössä vuorokaudesta kahteen, näin ainakin mansikan ja vadelman kohdalla. Prosessi on valmis, kun lehdet ovat ruskeita ja aromi on huomattavasti muuttunut, mutta kesto saattaa hyvin vaihdella kasvista riippuen. Kotona onnistuin tekemään tämän lasipurkeissa sirkulaattorilla, mutta se onnistuu toki myös uunissa, tai muussa paikassa, jossa lämpötilan voi säätää tasaiseksi. Esimerkiksi oma uuni, vanha rotisko, pysyy vain hieman yli 40 asteen lämmössä kun siinä pitää valoa päällä.

fermentointi

Kun fermentointi on valmis, avaa kääröt, ja kuivaa lehdet yksitellen kuivurissa, tai esimerkiksi uunissa. Pakkaa kuivat lehdet tiiviisti. Käytä kuivattuja lehtiä mustan teen tavoin, eli hauduta noin 90-asteisessa vedessä muutama minuutti.

Mainokset

3 thoughts on “Tee se itse: fermentoitu tee villikasveista

    1. Kiitos! Kävi taas mielessä, että pitäisikö ottaa enemmän kuvia itse tekovaiheista. Kuitenkin sen kahden vuorokauden aikana olis ollut myös aikaa ottaa niitä kuvia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s