Tee se itse: tofu

Tuleeko ensimmäisenä mieleen tofu? Ei välttämättä. Itse tehty tofu? Tottahan toki!

Tuleeko ensimmäisenä mieleen tofu? Ei välttämättä. Itse tehty tofu? Mikä ettei.

Koreassa käydessäni vierailimme Soulin reunalla olevassa kasvisravintolassa, jonka pihalla valmistettiin tofua puulämmitteisellä tulisijalla. Ainoa moderni asia koko prosessissa oli se, että joukko opiskelijoita kuvasi tapahtuman puhelimillaan.  Samaan aikaan tofun hyvistä ominaisuuksista kertoi erittäin hyvin säilynyt kuusikymppinen korealaisnainen. Soijan syöminen on suhteellisen uusi asia länsimaissa, ja yksi kiistellyistä aiheista on se, että soijan sisältämä kemiallisesti estrogeenia muistuttava isoflavonoidi saattaa suurissa määrin kohottaa hieman ihmiskehon estrogeenia. Aivan niin suoraviivaisesti asia ei mene, että jos syö tai juo soijatuotteita, miehen penis vetäytyy takaisin kehoon ja soijamaidon alapuolelle ostoslistaan pitää kirjoittaa ’rintaliivit’, vaikka netin keskustelupalstoilta tietonsa saava voisi niin päätellä. Kohtuukäytössä tofu on hyvä, ja itsetehtynä myös halpa, proteiinin lähde. Ja jottei ruoan ympärillä oleva ajattelu pelkistyisi vain niiden ravinnollisuuteen, proteiinipitoisuuksiin tai eettisyyteen, tofu on myös parhaimmillaan todella hyvää. Näinä vaikeina aikoina toistan vielä aiemman: itse tehtynä tofu on halpaa. Jopa luomuna noin kaksi euroa kilo.

Kotona tofun tekeminen ei vaadi ison kattilan lisäksi paljoa muuta kuin jotain juoksutetta. Niistä perinteisin vaihtoehto on nigari eli magnesiumkloridi. Nigari on maultaan hyvin kitkerä suola, jota jostain syystä myös maistoin. En suosittele. Lukemani sekä kokemukseni perusteella suosittelen juuri sen käyttämistä verrattuna muihin mahdollisiin juoksutteisiin. Tofun voi halutessaan juoksuttaa viinietikalla tai sitruunamehulla, aivan kuten kotijuustonkin.

Tofu, noin 1 kg

  • 500 g soijapapuja
  • vettä liottamiseen
  • 1 l +3 l vettä
  • 9 g (noin 2-3 tl) nigaria eli magnesiumkloridia (saatavissa ainakin Ruohonjuuresta) liuotettuna puoleen desiin vettä

Valmista ensin soijamaito: Liota soijapavut yön yli runsaassa vedessä. Valuta vesi ja huuhtele pavut. Tehosekoitinta käyttäessä jauha muutamassa erässä lisäten massaan yhteensä litra vettä. Jos jauhamiseen joutuu käyttämään enemmän, vähennä se määrä kolmesta litrasta vettä. Kuumenna kolme litraa vettä kiehuvaksi kattilassa ja lisää jahettu papumassa. Keitä viisi minuuttia sekoittaen usein, sillä soija palaa helposti pohjaan. Keittämisen alussa seos myös kuohuu rajusti. Viiden minuutin jälkeen kaada seos juusto- eli kuituliinalla vuoratun siivilän läpi. Anna valua ja purista loputkin nesteet massasta. Sivutuotteena jää kuituista soijamassaa, jota voi käyttää halutessaan soijarouheen tapaan.

Kuumenna soijamaito kattilassa, kunnes se on 80-asteista, ja vedä sivulle lämmöstä. Lisää veteen sekoitettu nigari kahdessa erässä. Kaada ensimmäinen puolikas nigarista ja sekoita varovasti maitoa muutama kierros. Lisää loputkin juoksutteesta varovasti ja sekoita vielä pari kierrosta. Laita kansi päälle ja anna olla rauhassa kymmenen minuuttia. Nosta juoksettunut massa reikäkauhalla liinalla vuorattuun siivilään. Purista massaa voimakkaasti, kunnes tofu alkaa olla kiinteää. Apuna voi käyttää painoa tai mitä keksiikään. Jäljelle jäänyt neste on hieman kitkerää nigarista johtuen, mutta sitäkin voi vielä käyttää halutessaan. Suurin osa halutuista aineista, etenkin proteiini, on kuitenkin siirtynyt tofuun, joten ainakin itse kaadoin nesteen suosiolla pois. Säilytä kylmään veteen upotettuna jääkaapissa. Tofu säilyy vedessä noin viikon.

8 responses to “Tee se itse: tofu

  1. Hienoa! Kiitos tästä! Nytpä sitten vain kokeilemaan.🙂 (Kunhan ensin saapi takapuolensa raahattua kaupungille tarvikkeiden ostoon..)

    • Hyvä! Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Ja vielä kerran varoituksen sana siitä, että keittovaiheessa kuohuaa todella paljon. Eli isoin kattila esiin.

  2. Päivitysilmoitus: Soijamaidon kuori eli yuba | Utelias kokki

  3. Kari Porra

    Hei, minä ostin magnesiumsulfaattia, sekin toimii mutta ei ehkä niin hyvin kuin magnesiumkloridi. Mutta jos haluaa tehdä maustettua tofua, niin voiko yrtit, mausteet ja suolan sekoittaa jo itse keitettävään soijapuuroon? Kun tein tänään, ensimmäinen satsi ilman mausteita onnistui hyvin, toinen miedosti maustettu jotenkin mutta kolmas satsi enempi maustettuna ei oikeni toiminut!
    Entä se jäte, voiko siitä tehdä uunissa kuivattaen soijarouhetta???

    • Moi! Täytyy myöntää, että ei ole tullut kokeiltua mausteiden kanssa, joten en osaa vastata kunnolla. Sen ihan uskon, että mitä enemmän mausteita, sen huonommin tofu onnistuu. Luulen että kannattaa kokeilla laittaa vasta prässäysvaiheessa seuraavalla kerralla, koska voin kuvitella että vedessä oleva tavara voi vaikuttaa juoksettumiseen. Soijarouheen voi joko käyttää heti tai sitten kuivata. Rouheen nimi on okara, löytyy varmasti kaikenlaisia hyviä ohjeita sille netistä. Ja jos tofu tosiaan kiinnostaa, olen usemman kerran törnännyt William Shurtleffin kirjaan ”Book of Tofu”, jonka pitäisi sisältää aika lailla kaikki oleellinen tofusta.

  4. Kysyin nigaria Ruohonjuuresta, sanoivat ettei kuulu valikoimiin. Apteekista sai tilaamalla, Oriolan tuote.

    • Okei, että on poistunut perusvalikoimasta. Kiva että kuitenkin apteekista löytyi, kun niistäkin saa huonosti tätä nykyä ruoanlaittoon tarvittavaa tavaraa.

    • Hei eeva! Pystytkö kertoo tarkemmin mistä apteekista sait ostettua nigaria? Sillä kävin tänään kysymässä yliopisto apteekista. He sanoivat että ei ole sellaista tuotetta. Voitko tarkemmin kertoa millä nimellä kysyit ja onko se tilaustuote? Paljonko maksoit?
      Pahoittelen huonoa suomenkieli teksti.
      Toivottavasti saat selvää. Terveisin amy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s