Tee se itse: soijamaito

soijamaito
Soijamaito kuohuaa aluksi voimakkaasti. Ammattislangilla ilmaistuna soijamaidon keittäjästä tulee helposti ylikeittäjä eli överkockare.

Lähtökohtaisesti en pidä soijamaidosta. Enkä muista maito- tai kerma-päätteisistä sanoista, jotka eivät ole maitoa tai kermaa. Sama välinpitämättömyys pätee myös ykkösmaitoon ja ruokakermaan. Tämä ei johdu kuitenkaan siitä, että olisin takapajuinen ja muutosvastainen juntti, oman elämänsä vanha jäärä. Se johtuu ennemmin siitä, etten ole kokenut tarvetta käyttää kyseisiä aineita, tai että en aivan täysin ymmärrä, mistä on kyse. Maito on tuttua, soijamaito ei niinkään.

Soijamaitoa en ole koskaan ostanut, enkä jatkossakaan aio, mutta se on puolimatka tofuun, jota mieluusti syön. Tofua olen kerran nähnyt tehtävän kivimyllyllä ja puulämmitteisellä tulisijalla Koreassa, joten suuria soijatuotteiden valmistaminen ei vaadi. Jos päätyy lukemaan netistä soijamaidon tai tofun tekemisestä, kykenee ne varmasti myös valmistamaan. Myös tofun valmistaminen onnistuu helposti kotona, mistä tulee oma postaus (tähän väliin sitten tulevaisuudessa linkki).

Itse tehtynä soijamaidon hinta on paljon kaupan tuotetta matalampi. Ehkä neljännes tai viidennes kaupan hinnasta, mutta sisältäen kaupan soijamaitoja suuremman määrän soijaa raaka-aineista. Eikä itse tehtäessä tarvitse erikseen valikoida maustamatonta tai maustettua versiota, koska suolan tai makeutuksen voi lisätä oman maun mukaan.

Maitoa ei kannata tehdä paljoa alle viisilitraisessa kattilassa. Mielummin kotoa saisi löytyä kymmenenlitrainen yksilö, etenkin jos aikoo tehdä maitoa myös tofua varten. Soijapapujen jauhamiseen kannattaa käyttää apuna tehosekoitinta, lihamyllyä, tai vastaavaa laitetta, jolla saa murskattua isoja määriä papuja kerralla. Masokisti voi koittaa morttelilla.

Soijamaito, noin 2 litraa:

  • 250 g kuivattuja soijapapuja
  • vettä liottamiseen
  • 0,5 l + 1,5 l vettä

Liota soijapavut yön yli runsaassa vedessä. Valuta vesi ja huuhtele pavut. Tehosekoitinta käyttäessä jauha muutamassa eräässä lisäten massaan yhteensä puoli litraa vettä. Jos jauhamiseen joutuu käyttämään enemmän, vähennä se määrä puolestatoista litrasta vettä.

Kuumenna puolitoista litraa vettä kiehuvaksi kattilassa ja lisää jahettu papumassa. Keitä viisi minuuttia sekoittaen usein, sillä soija palaa helposti pohjaan. Keittämisen alussa seos myös kuohuu rajusti. Viiden minuutin jälkeen kaada seos juusto- eli kuituliinalla vuoratun siivilän läpi. Anna valua ja purista loputkin nesteet massasta. Sivutuotteena jää kuituista soijamassaa, jota voi käyttää halutessaan soijarouheen tapaan. Maito säilyy kylmässä hyvinkin muutaman päivän, jopa viikon.

Toinen mahdollinen tapa valmistaa soijamaito on ensin jauhaa pavut koko vesimäärän kanssa, sitten puristaa massa liinan läpi, ja keittää vain jäljelle jäänyt neste kattilassa. Toisaalta tämä tapa on helpompi kun ei tarvitse odottaa massan jäähtymistä puristamista varten, mutta toisaalta hidastaa keittämistä.

Mainokset

2 thoughts on “Tee se itse: soijamaito

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s