Valurautapannun pinnoittaminen

Paljas valurautapannu ennen uudelleenpinnoittamista.
Paljas valurautapannu ennen uudelleenpinnoittamista.

Nykyajan tiedostava kuluttaja tietää varmasti sen, että teflonpannu paitsi estää ruokaa tarttumasta pannuun, se saattaa myös estää suvunjatkamista ja muuta pahaa. Vaikka asia ei välttämättä ole ihan näin suoraviivainen, tai on ainakin vaillinaisesti tutkittu, teflonpannun liiallinen kuumentaminen voi liuottaa ruokaan terveydelle vaarallisia yhdisteitä. Ongelman tästä tekee se, että paistinpannulla paistetaan usein teflonille liian korkeissa lämpötiloissa. Hyvän vaihtoehdon korkeissa lämpötiloissa paistamiseen tarjoaa perinteinen valurautapannu, johon ruoka ikävä kyllä tarttuu jos pannun pinnoite on kulunut vuosien saatossa.

Ohuen öljykerroksen siveleminen valuraudalle ei riitä pinnan huoltamiseksi, eikä runsaan öljymäärän pannussa savuavan kuumaksi lämmittäminenkään kannata. Päinvastoin. Pannun perusteellinen pinnoittaminen on yhtä aikaa vievää kuin se on kannattavaa. Se kannattaa suorittaa kylmempänä vuodenaikana kun lämpöä tarvitsee ja uunin huudattaminen täydellä teholla koko päivän kuulostaa suorastaan hyvältä idealta. Jo pelkkä idea saattaa kuulostaa vaivalloiselta, ja sitä se tavallaan onkin. Siitä kohta lisää. Sitä ennen pieni katsaus siihen, miten pinnoittaminen kannattaa tehdä. Ihan vain oman uskottavuuteni lisäämiseksi.

Lähdetään liikkeelle sieltä, mistä mahdollisesti perintönä saatu pannu saattaa olla peräisin. Vanhan kansan tapa laardin käyttämiseen valuraudan pinnoittamisessa ei päde enää nykypäivänä, koska sian rasvan laatu voi hyvin olla eri isoäidin käyttämään laardiin verrattuna. Paras vaihtoehto pinnoittamiseen on pellavansiemenöljy, jota käytetään myös puun käsittelyssä polymeroitumisensa ansiosta. Aiheesta enemmän täällä. Lyhyt selitys on se, että pellavansiemenöljy muodostaa kuivuessaan kovan pinnan.

Hapettumiselle alttiimmat omega-3-rasvahapot ovat kaikista alttiimpia polymeroitumiselle. Pellavansiemenöljy sisältää noin 59% omega-3-alfalinoleenihappoja tehden siitä rasvahappokoostumukseltaan paitsi todella terveellisen, myös parhaan vaihtoehdon valuraudan pinnoittamiselle.

Koska pannua käytetään ruoanlaitossa, kannattaa ostaa mieluiten kylmässä säilytettyä pellavansiemenöljyä, vaikka rautakaupassa kyseinen tavara olisi litrahinnaltaan kymmenesosan. Korkeasta omega-3-rasvahappopitoisuudesta johtuen kyseinen öljy on erittäin altis härskiintymiselle. Jos rasva on härskiintynyttä ja maistuu pahalle, kuten lapsena pakkosyötetty kalanmaksaöljy, ei sitä kannata enää käyttää. Härskiintyessään lähtökohtaisesti terveelliset rasvahapot myös muuttuvat vähemmän terveellisiksi. Pullo kannattaa ehdottomasti säilyttää kylmässä myös avaamisen jälkeen.

Rasvan härskiintyessä lämmössä siitä vapautuu hapen vaikutuksesta vapaita radikaaleja, jotka ovat epäterveellisiä, mutta tässä tapauksessa tätä reaktiota tavoitellaan mahdollisimman suurissa määrin käyttämällä korkeaa kuumuutta – paljon pellavansiemenöljyn savuamispisteen ylittävää lämpöä. Öljyn savuaminen ruoanlaitossa on erittäin huono juttu, mutta pinnoittamisen kannalta hyvä.

Ennen uudelleenpinnoittamista pannu täytyy riisua jäljelle jääneestä pinnoitteesta, jotta jäljelle jää paljas rauta. Parhaiten tämä onnistuu emäksisellä uuninpesuaineella ja teräsvillalla. Omalla kohdalla sain jo lähtökohtaisesti huonossa kunnossa olevan pannun puhtaaksi suihkuttamalla sen kauttaaltaan uuninpesuaineella ja antamalla aineen vaikuttaa noin puoli tuntia. Tämän jälkeen hankasin pannun kumihanskat kädessä ja huuhtelin parhaani mukaan. Kuvien pannuun jäi hieman epätasaista pintaa, joita en saanut millään pois. Laitan sen puoliksi pannun itsensä ja puoliksi oman perusteellisuuden puutteen piikkiin.

Jos pannussa on ruostetta, voi sitä koittaa poistaa käyttämällä etikkavettä tai pahemassa tapauksessa liottamalla pannua puolet etikkaa sisältävässä vedessä. Etikka samaan aikaan sekä poistaa ruostetta, että ruostuttaa, joten pannua ei kannata liuottaa liian pitkään. Lonkalta väitän, että muutama tunti riittää. Kun ruostetta saa tyydyttävän määrän pois, kannattaa pinta putsata öljytyllä paperilla.

Ennen ensimmäisen kerroksen laittamista lämmitä pannua uunissa sadassa asteessa, jotta pannu olisi täysin kuivunut ja avannut huokosenssa valmiiksi ottamaan öljyn vastaan. Anna pannulle öljyinen hieronta, minkä jälkeen kuivaa pannu kunnolla paperilla. Niin perusteellisesti, että siihen ei näennäisesti jää enää yhtään öljyä. Tarkoituksena on kuivata öljy ja luoda tasainen pinnoite, joten jokainen kerros saa todella olla ohut. Tämän jälkeen nosta uunin lämpötila 250 asteeseen ja laita pannu uuniin. Ota aikaa tunti siitä kun uunin lämpötila on noussut huippuunsa ja anna uunin jäähtyä luukku kiinni toinen tunti.

Kun pannu on riittävän viileä käsiteltäväksi, lisää taas uusi ohut kerros öljyä, kuivaa kerros ja laita uudestaan pannu lämpenemään uuniin 250 asteeseen. Anna pannun sitten taas jäähtyä uunissa ja niin edelleen. Toista tämä yhteensä ainakin neljä kertaa. Itse sain tyydyttävän tuloksen neljällä kerroksella, mutta viisi tai kuusi kertaa tuottaisi vielä paremman pinnoitteen.

Pinnoite on kova, joten pannulla saa surutta käyttää vaikka metallilusikkaa, mutta peseminen kannattaa suorittaa kuumana vain vedellä ja harjauksella sekä kuivaamalla pannu sen jälkeen. Pesuaineet vahingoittavat pinnoitetta.

valurautatoka
Pinnoitettu valurautapannu.

Itselleni kokeilematon tapa synnyttää ”mustaa ruostetta” saattaa luoda vielä paremman pinnoitteen, mutta se on vasta seuraavan pinnoitttamiskerran projekti ainakin omalla kohdalla.

Edit 5.10.2015: Huomasin tässä tekstissä yhden suuren puutteen: siinä ei ole ohjetta pannun huoltamiseen, joka kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin. Jos ei jokaisen käyttökerran jälkeen, niin joka toisen.

Käytön jälkeen pannu kannattaa pestä kevyesti vedellä ja harjalla, pannun yhä ollessa kuuma. Kevyen pesun jälkeen pannu kuivaa talouspaperilla, nostaa takaisin yhä kuumalle levylle tai uuniin, ja lisää pannulle aivan pieni määrä samaista pellavansiemenöljyä, jolla pannu on alkujaankin käsitelty. Huoltamista varten laitettava kerros on yhtä ohut kuin pinnoittaessa, eli öljy hierotaan paperilla lähes näkymättömiin. Näin pannua ei tarvitse pinnoittaa edes pitkällä aikavälillä uudestaan, vaan huoltaminen pitää sen kunnossa.

4 thoughts on “Valurautapannun pinnoittaminen

 1. Kiitos rautalankaohjeesta!

  Mun pitäis pinnoittaa perinnöksi saadut pannu että pata, mutta en ole tiennyt miten. Entinen omistaja valitettavasti on jo siinä kunnossa, ettei osannut enää neuvoa.

 2. Ole hyvä!

  Hyvä kuulla että ohjeesta on hyötyä. Saatkin pinnoitettua molemmat kerralla, jos vain mahtuvat yhtä aikaa uuniin. Olen ainakin itse hyvin tyytyväinen tuolla tavalla saatuun lopputulokseen.

 3. Mites, kun tein niin tyhmästi aikoinaan, että ostin puukahvaisen pannun ja se kahva ei käsittääkseni kestä 250 asteen lämpötiloja.. Tähän hätään en löytänyt ohjeistusta maksimilämmöistä, mutta muistaakseni jotain 150 luokkaa se oli.
  Onnistuuko em. ohjeet pienemmillä lämpötiloilla vai menikö nyt huolto vituiksi? Hellalla hukkalämpö olisi liian suuri ja lämpökin epätasaisempi.
  Täytyykö tässä nyt ottaa pannu mukaan töihin salamanterin kulmalle hengailemaan? 🙂

  Hyviä ohjeita jälleen kerran. Ilo lukea tätä blogia.

  1. Terve Oskari! Suuri moka tosiaan, pahoittelen. Jos tekee pellavaöljyllä, kuten se kannattaa, saa varmaankin jonkinmoinen pinnoituksen myös 150-asteisessa uunissa, mutta itse pidentäisin silloin aikaa tunnilla per kerros, mikä ei haittaa näin kylmänä vuodenaikana liiemmin. 250 asteeseen ei tosiaan kannata puuta laittaa. Myös pannun huolto auttaa pirämään pinnoitetta kunnossa, joten kannattaa hieroa sitä öljyä ohuelti myös käytön jälkeen, ellei sitten erikseen paista jotain rasvaista, jolloin riittää nopea pyyhkäisy.

   Kiiros! Kerro toki miten pinnoituksen kävi, kunhan ehdit sen tekemään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s