Miksi suola lisää kivun tunnetta haavoissa?

Suola, natriumkloridi, on välttämätön kemikaali, jota ilman emme voisi elää. Se tuntuu myös harvinaisen v-mäiseltä haavoissa, mitä voidaan selittää parilta kantilta.

Yksi, enemmän arkiajattelun mukainen selitys liittyy siihen suolan ominaisuuteen, joka vastaa suolan säilyvyyttä lisäävistä ominaisuuksista. Jos voidaan yleensä sanoa jonkin epäorgaanisen mineraalin olevan vihamielistä jollekin orgaaniselle, niin suola on etenkin suurissa määrin vihamielistä eläville asioille. Se sitoo itseensä nestettä ja häiritsee siten solujen tasapainoa. Arkiajatteluun sopii myös se, että suolan teräväreunainen rakenne lisää mekaanista ärsytystä ja siten kipua. En ole kokeillut, mutta luulen että suolan hierominen haavaan tuntuu vielä pahemmalta kuin vain sen sirotteleminen haavaan.

Kolmas selitys liittyy siihen kuinka suola vaikuttaa kemiallisella tasolla. Suola herkistää kipureseptoreita, jotka rekisteröivät mm. lämpötilan vaihteluita ja kemiallisia muutoksia. Kun ruokasuola pääsee haavoihin, se hajoaa natriumioneiksi (Na+) ja kloridi-ioneiksi (Cl-). Ihon soluissa on tietty positiivisten ja negatiivisten ionien tasapaino, mikä häiriintyy haavaan joutuneiden natrium- ja kloridi-ionien myötä. Solujen kemiallinen tasapainon muuttuminen negatiivisesta positiiviseen tai positiivisesta negatiiviseen aiheuttaa kemiallisen muutoksen ja signaalin kipureseptoriin.

Vaikka suolan hierominen haavaan tuottaa epämiellyttäviä mielikuvia, voi suolavedellä putsata haavoja, koska suola tappaa tehokkaasti bakteereita sitomalla itseensä kaikelle elämälle arvokasta nestettä. Pitää kuitenkin olla vähän masokisti että putsaisi haavojaan suolavedellä, ja vielä vähän enemmän masokisti että tekee sen hieromalla hienoa suolaa suoraan haavaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s