AeroPress

aeropress

”If I were a robot, the AeroPress would be my arm.”

Näin lukee paljon hehkutusta saaneen AeroPressin pakkauksen kyljessä. Kyseisen, kahvinkeittimeksi varsin uniikin, tuotteen on luonut sama insinööri, joka on mm. maailman pisimmälle lentävän esineen, aerobie-frisbeen takana. Laite ei edes tarvitse muuta energiaa kuin käyttäjän käsilihaksia ja sen puhdistaminen on naurettavan helppoa verrattuna vaikka pressopannun putsaamiseen.

En osaa edes hehkuttaa sitä kuinka hyvää kahvia tällä kolme kymppiä maksavalla laitteella saa – hakkaa mennen tullen pressopannut ja Moccamasterit. Alan melkein ymmärtää tämän fanittamisen perusteella mitä Applen uskollisten seuraajien päässä liikkuu. Paitsi että en joudu maksamaan itseäni kipeäksi ostamalla aina uutta, entistäkin pidempää mallia.

Koska AeroPress on insinöörin luomus, ei ole aivan varsinainen ihme, että paketin mukana tulleet käyttöohjeet eivät tuota niin hyvää kahvia kuin mahdollista olisi. Suomeksi löytyy jonkin verran ohjeita, mutta täällä laite ei ole selvästikään saanut niin fanaattista seuraajakuntaa kuin muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Yksi kattava suomeksi esitetty ohje on tämä video, joka on, no… hyvin, hyvin tarkka.

Tässä yksinkertainen ohje, johon tarvitsee AeroPressin mukana tulleita suodatinpapereita tai laitteelle olevaa kestosuodatinta sekä mittalusikkaa ja sekoitinta. Kahvin karkeus on hyvä olla samaa luokkaa kuin pressopannulle.

Laita paperi suodatinosaan ja kastele se niin, että paperi tarttuu suodattimeen. Käännä AeroPress ylösalaisin ja laita mäntä nelosen kohdalle. Keitä samalla vettä ja mieti kuinka masentavaa elämä olisikaan ilman kahvia.

Laita kaksi mitallista jauhettua kahvia (noin 16g) AeroPressiin. Tälle määrälle kahvia 170g vettä on hyvä määrä, mutta kahvia voi maun mukaan myös lopuksi laimentaa. Anna kiehuneen veden jäähtyä hieman, noin 92-95 asteen välille. Se onnistuu helpoiten kaatamalla vesi mittaan.

Kaada vesi purujen päälle ja sekoita varmistaakseksi tasainen uuttaminen. Anna hautua puolestatoista kahteen minuuttin. Sekoita uudestaan ja laita suodatinosa paikalleen. Käännä AeroPress kupin päälle ja paina mäntä alas, lopettaen silloin kun kuulet ilman pakenevan laitteesta. Viimeiset tipat ovat melko kitkeriä. Juo ja nauti. Tai mieti kuinka masentavaa on se orjuuden määrä, jota maailmassa on jotta pohjoismaalaiset voisivat  juoda henkilöä kohden 10 kiloa kahvia vuodessa.

Täydellistä reseptiä on tavoiteltu AeroPressin MM-kilpailuissa, joiden joukosta voi kokeilla itselle toimivan ohjeen. Hifistelijät tykkää hifistellä loputtomasti, ja tärkeintä on löytää se tapa jolla tulee itselleen mieluista kahvia.

Edit: Kaksi Aeropressin mitallista kokonaisia kahvipapuja painaa noin 16 grammaa, kun taas kaksi mitallista jauhettua painaa hieman yli 20 grammaa. Jos käytät valmiiksi jauhettua kahvia, käytä puruja puolitoista mitallista kuppia kohden.

Mainokset

2 thoughts on “AeroPress

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s