No-knead pizzataikina ja paistinpannun avulla paistaminen

SIellä se paistuu kivasti.
SIellä se paistuu kivasti.

Aioin jo aiemmin kirjoittaa aiheesta postauksen innostuttuani jo pari vuotta blogeja kiertävästä pizzataikinasta, jota ei tarvitse vaivata. Paisto ei kuitenkaan onnistunut aivan tyydyttävästi perinteisin konstein. Laheyn ohjeen lisäksi törmäsin Ideas In Food -blogiakin kirjoittavan parivaljakon reseptiin. Ainoat erot ovat nostatuksessa ja sokerin lisääminessä, mikä ruokkii hiivaa ja auttaa ruskistumisessa.  Vaikka aktiivinen tekeminen ei kestä kauaa, varaa tekoon ainakin 8 tuntia, tai aloita mieluummin jo edellisenä päivänä.

Kotiuunin lämpötilat jäävät hyvinkin kakkoseksi verrattuna oikeaan pizzauuniin. Aiemmin paistoin pizzan uunin täydessä lämmössä liu’uttamalla pizzan valmiiksi lämmitetylle ylösalaisin olevalle uunipellille, mutta silti paistuminen tapahtui turhan hitaasti. Heston Blumenthalin In Search of Perfectionin innoittamana kokeilin valurautapannua paistoalustana, mikä nostaa paistolämpötilan yli normaalin lämmön grillivastuksen avustuksella. Uunipelti ei myöskään sido lämpöä ohuutensa takia kovinkaan hyvin, missä valurauta onnistuu erinomaisesti.

Pizzataikina, riittää yhteen pizzaan:

 • 2 dl vehnäjauhoja + lisää jauhottamiseen
 • 1 tl suolaa
 • 1 tl sokeria
 • 1 dl kylmää vettä
 • 2 grammaa hiivaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita hiiva veteen, minkä jälkeen sekoita kaikki aineet keskenään. Siirrä taikina isoon kulhoon ja anna seisoa peitettynä huoneenlämmössä ainakin neljä tuntia tai yön yli. Seuraavana päivänä muotoile taikinasta pallo kostuttamalla kädet kylmässä vedessä ja vetämällä vuorotellen neljästä suunnasta taikinaa sen keskelle. Käännä saumapuoli alaspäin ja anna nousta peitettynä huoneenlämmössä vielä noin neljä tuntia. Jos taikinan haluaa käyttää vasta seuraavana päivänä, paina siitä ilmat pois ja laita jääkaappiin. Ota taikina takaisin huoneenlämpöön ainakin tunti ennen sen paistamista.

Laita grillivastus täysille ja valurautapannu kuumenemaan hyvissä ajoin ennen paistoa. Taikina on aika löysä, joten voi olla hyvä idea käyttää jauhoja sen muotoilemiseen. Muotoilussa kannattaa kuitenkin olla varovainen sekä jauhojen lisäämisen että itse taikinan suhteen, jottei puhko siinä olevia ilmakuplia. Jauhota leipälapio tai esimerkiksi tarjotin vehnäjauholla ja siirrä pohja siihen. Täytteeksi sopii tietenkin laittaa mitä lystää, mutta toimi nopeasti jottei kosteus pääse pohjan läpi ja saa sitä tarttumaan alustaan. Jos näin käy, ja niin on käynyt, saa palovaroittimen repiä katosta ja avata kaikki mahdolliset ikkunat vauhdilla kun pizzaa uuniin liu’uttaessa täytteet valuvat uuniin pohjan jäädessä kiinni.

Kun uuni on lämmin ja pannu savuaa harmaana, siirrä pannu ylösalaisin uuniin toiseksi korkeimmalle tasolle ja liu’uta pizza sen päälle. Aivan ylimmällä tasolla täytteet palavat varmasti. Pizzan pitäisi olla valmista muutamassa minuutissa.

Tai sitten hanki jostain leivän ja pizzan paistoon tarkoitettu kivi. Auttaa jo paljon paistossa sitomalla hyvin lämpöä uunipeltiin verrattuna.

Mainokset

2 thoughts on “No-knead pizzataikina ja paistinpannun avulla paistaminen

 1. Tuleeko taikinaan todella niin hyvä sitko antamalla taikinan levätä pitkän aikaa, että pohjaa pyörittäessä se ei tunnu repeävän?

  1. Moi!

   Sori kun kesti vastaaminen. Kyll. En osaa selitt miten taikinan tystettvyys selittyy sitkolla ja toisaalta gluteeniverkoston lepmisell, mutta taikina on helposti muovattavissa ilman ett se repe.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s