Mikä hemmetti dumpling on suomeksi?

Siellä ne mandut höyryää menemään.
Siellä ne mandut höyryää menemään.

Kaikki hyvin Etelä-Koreassa erityisen provosoivasta pohjoisnaapurista huolimatta. Ilmeisesti tilanteen kiristymisen odotettiin laantuvan jo maaliskuun lopulla, mutta ihan näinkään ei käynyt. Kaupasta saa vielä kaikkea, ihmiset juovat sojua tavalliseen tapaan eikä näytä julkisia hellyydenosoituksia yhtään normaalia enempää siinä pelossa että nyt elettäisiin viimeisiä päiviä.

IMG_7145
Manduja.

Itse asiaan. Olen viimeisinä viikkoina syönyt jokseenkin paljon kebabia, hampurilaisia ja täytettyjä leipiä. Korealainen ruoka on edelleen aivan liian makeaa suolaiseen tottuneelle. Jopa Korean ehdottomasti levinneimmän voileipäketjun Isaacin toastit ovat, kuinka ollakaan, makeita! Kuin köyhiä ritareita jokseenkin suolaisilla täytteillä. Tänään syömäni mykyt eli mandut (만두) tekivät siis erittäin hyvää. Korealaisesta ruoasta puuttuu kaikkiaan suola ja happoisuus, mutta täällä mykyt eli dumplingit eli mandut syödään dipattuna soijakastikkeeseen, johon on sekoitettu etikkaa. Täytteenä manduissa on jauhettua porsasta, sipulia ja tofua. Dericious!

Makeuden lisäksi viime aikona henkilökohtaista ihmetystä on herättänyt korealaisten mieltymys spamiin eli sianlihasäilykkeeseen. Spamia laitetaan kaikkeen mihin sitä ei toivoisi, eli ruokaan. Tämä jalo purkkiruoka sai ilmeisesti asemansa Korean sodan aikana, kun yhdysvaltalaiset sotilaat lahjoittivat kyseistä säilykettä nälkiintyvälle kansalle. Kaupoista löytää jopa lahjapakkauksia kyseiselle hämmentävän kalliille lihatahnalle. Kun kulttuurille annetaa käytettäväksi entuudestaan tuntematon raaka-aine, sekoitetaan se osaksi tuttuja ruokia.

Spamia gimbapissa  eli korealaisessa riisirullissa, jossa ei ole japanilaisten riisirullien tavoin yhtään etikkaa, mutta ennemmin seesamiöljyä ja runsaammin täytteitä. Spamia bibimbapissa eli perinteisessä riisiruoassa, jossa on riisin lisäksi milloin mitäkin kasviksia sekä gochujangia, lähes kaikkialta löytyvää chilitahnaa. Spamia grillattavaksikin, mikä ettei.

IMG_7152
Graffiti Hongdaessa. Kannanottoni Suomen tasa-arvoiseen avioliittolakiin. Legalize gay!
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s