Ruskea banaani ja banaanikermakakun resepti

Banaanin elämässä on monta vaihetta. Ne poimitaan raakana, jollaisena ne ovat myös usein kaupan hyllyllä. Sen jälkeen banaani kellertyy ja rupeaa näyttämään optimaaliselta: maku ei ole enää raaka, mutta se voisi olla vielä jotain muutakin. Seuraavassa vaiheessa hedelmä rupeaa tummumaan, siihen ilmestyy pilkkuja ja jauhomaisen tuntuman sijasta banaani alkaa olla pehmeä ja maku alkaa olla voimakkaampi. Tämän vaiheen jälkeen banaanin voisi ajatella eläneen elämänsä ja sen kohtaloksi valitaan roskis. Tästä kuitenkin vasta alkaa leipomisen kannalta kaikista mielenkiintoisin vaihe. Kun banaani on yksivärinen, keltaisen sijasta ruskea, se on kaikista banaanimaisimmillaan. Tärkkelys on muuttunut sokeriksi niin suurilta osin kuin mahdollista.

Ohje on hieman muokattuna Lucky Peach -lehdestä numero kaksi, joka kantaa nimeä ”Sweet Spot”. Tämä ”makea piste” on konkreettisesti se paras hetki esimerkiksi hedelmän elämässä, johon mennessä on ohitettu tietyt vaiheet, ja jonka jälkeen on vääjäämättä edessä vain alamäki.

Täyte:

2 erittäin kypsää, ruskeaa banaania

75g kermaa

55g maitoa

100g sokeria

1-2g suolaa

25g maissitärkkelystä

3 keltuaista

2 liivatelehteä

40g (suolatonta) voita

keltaista elintarvikeväriä

 

160g kermaa

120g tomusokeria

1 banaani, jossa alkaa olla pilkkuja, kakun päälle

 

Pohja:

85g voita

105g vehnäjauhoja

4g maissitärkkelystä

65g (mahdollisimman tummaa) kaakojauhetta

100g sokeria

3g suolaa

 

20-30g voita

Laita banaanit, 75g kermaa, maito, sokeri, suola, maissitärkkelys ja keltuaiset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi massaksi. Laita massa kattilaan ja putsaa tehosekoitin. Liota liivatelehdet ja kiehauta kattilassa oleva massa sekoittaen sitä koko ajan. Väri muuttuu harmaaksi ja seos muuttuu paksummaksi. Kun seos on pulpahtanut, laita se putsattuun tehosekoittimeen, lisää liivate sekä voi ja soseuta taas, lisäten elintarvikeväriä kunnes väri on taas iloisen ja epäluonnollisen keltainen. Siirrä massa kulhoon ja peitä kelmulla, jotta se ei kuoretu. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi tai viileämmäksi.

Vatkaa 160g kermaa ja tomusokeri, kunnes vaahto ei ole enää löysää, vaan se pitää jokseenkin muotonsa, mutta ei kuitenkaan vielä niin kova kuin miksi kerma yleensä vatkataan: englanniksi vaiheet ovat soft, medium ja hard peaks. Tässä tapauksessa medium. Kääntele kermavaahto banaanimassan joukkoon.

Pohja:

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Sulata voi. Yhdistä jauhot, tärkkelys, kaakaojauhe, sokeri ja suola. Jos käytössä on yleiskone, sekoita ainekset melalla lisäten voisulaa pikku hiljaa, kunnes seokseen muodostuu pieniä möykkyjä. Onnistuu myös käsipelin esimerkiksi pallovatkaimella. Levitä möykyt pellille ja paista uunissa noin 20 minuuttia pari kertaa sekoittaen. Uunista pois ottaessa massa on vielä hieman kostea, mutta se kuivuu jäähtyessään.

Jos edellä tehty pohja on möykkyinen, murustele se. Sulata 20-30g voita. Lisää muruun voisula ja painele kostea massa halkaisijaltaan 20-25cm irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperia. Myös reunat voi vuorata paperilla, mutta liivatteen avulla hyytynyt massa kuitenkin lähtee jäähdyttyään ehjänä reunoista, jos reunan käy läpi kuumalla veitsellä. Kaada päälle banaanikerma. Anna hyytyä hyvin jääkaapissa. Koristele banaaniviipaleilla. Syö.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s