Taide ja ruoka

Vaikka sanaa ”paletti” käytetään jostain syystä makuaistin (engl. palete) kuvaamiseen, ei se vielä vastaa kysymykseen siitä, voiko ruoka olla taidetta. Jo sanojen ”taito” ja ”taide” alkuperää tutkiessa huomaa niiden läheisen yhtäläisyyden, mutta pelkkä taito, jota ruoanlaitto vaatii, ei vielä tee ruoasta taidetta.

Lyhyesti sanottuna ruoka voi olla taidetta. Kaikki ruoka ei ole kuitenkaan taidetta, kuten kaikki visuaalinen tuotos ei ole kuvataidetta, tai kuten melkein minkä tahansa suurimman radioaseman soittolista ei sisällä juuri mitään taiteellisia kunnianhimoja omaavaa musiikkia. Taide on jotain mikä on olemassa itseään varten. Moderni taide viittaa usein moderniin taiteeseen tai kulttuuriin ja kieleemme

René Magritten "La Trahison des Images" 1928-9, kuva: http://www.tcf.ua.edu/Classes/Jbutler/T311/Modernism.htm

Magritten piippua esittävän kuvan teksti tarkoittaa ”tämä ei ole piippu”. Kuva selittää tehokkaasti representaatioita eli sanojen kuvauksia ja edustuksia. Linkki ruokaan voi tuntua kaukaa haetulta, mutta sitä se ei ole. Moderni keittotaito on paljon enemmän kuin ruokaa: se viittaa monesti kulttuuriperinteeseemme, kuten lapsuudesta tuttuihin makuihin tai esimerkiksi elBullin tapauksessa taiteeseen:

elBullin "The Soup" kuva: Francesc Guillamet

Tietenkin jo itsekin käsitteeksi muodostuneen elBullin käsitetaideteosta muistuttava annos on omaa luokkaansa mitä tulee ruokaan taiteena. Mutta jos emme ajattele ruokaa vain kulutustavarana ja ruoka-alan tekijöitä vain käsityöläisinä, ymmärrämme ehkä helpommin ruoan kulttuurisen arvon.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s