Punakaaligazpacho

The Fat Duck on yksi maailman kekseliämmistä ravintoloista, ja punakaaligazpacho on yksi niistä Fat Duckin harvoista ruoista, jonka voi tehdä kotona ilman erikoisia (ja huomattavan hintavia) laitteita ja kemikaaleja. Annokseen kuuluu myös sinappijäätelö, jota en tehnyt jäätelökoneen puutteessa ja omassa laiskuudessani. Jäätelön korvasin kananmunan keltuaisella. Lisäksi sous vide -kurkut jäivät tekemättä. Mallia oikeaan annokseen voi etsiä täältä.

Olen jo pitkään himoinnut The Fat Duck Cookbookia, mutta en ole sitä vieläkään hankkinut sen täysihintaisuuden ja hankalan reseptiikan takia. Siksi turvauduin erittäin epätarkkaan kännykkäkameraan ja kirjakauppaan ottaessani reseptiä. Sain arvailla ainesten väliset mittasuhteet, mutta onnistuin kaiken kaikkiaan hyvin. Etikkaa käytin vähän suositeltua vähemmän, ja maku oli mitä loistavin, kuten kuvitella voi.

Kutterin, harsokankaan ja kämmenten lihasten lisäksi tarvitset:

1 keltuaisen

10 g dijon-sinappia

1½-2 dl rypsiöljyä

15 g + 35 g punaviinietikkaa (Suositellaan astetta fiinimpää Cabernet Sauvignon -viinietikkaa, jota löytää tai ei löydä keittiöliikkeistä tai hyvin varustellulta etikkaosastolta. Itse käytin vanhaa kunnon Rajalaa)

30 g punaviiniä

1 punakaali

2 palaa valkoisen leivän sisusta

suolaa

kurkkua

Valmista ensin majoneesi: yhdistä keltuainen, sinappi ja vatkaa öljy joukkoon. Lisää 15 g punaviinietikka ja punaviini. Säilytä majoneesi jääkaapissa.

Turvauduin kutteriin, koska mehukonetta ei löydy kotoa ihan järkevästä syystä. Pilko punakaali ja leikkaa se hienoksi silpuksi kutterilla. Purista mehu ulos kaalista harson läpi. Älä purista kuitenkaan aivan kaikkea mehua, koska juuri ennen tarjoilua gazpachoon täytyy lisätä tuoretta mehua maun paranamiseksi.

Lisää mehuun 35 g punaviinietikkaa ja mausta suolalla. Lisää myös leipä ja anna tekeytyä kaksi tuntia. Purista mehu siivilän läpi ja laita tehosekoittimeen.  Lisää 40 g majoneesia ja sekoita. Tarkasta suolan määrä. Käsin mehua ja majoneesia ei saa sekoitettua tarpeeksi hyvin, ja pinnalle nousee valkoinen kerros majoneesista. Tämän sain itsekin todeta. Muodostuneet kuplat saa pois juuri sillä pienellä kaasupolttimella, jota normaalisti tulee käytettyä vain crème brûléen sokerin paahtamiseen.

Pystyn kyllä kuvittelemaan, että sinappijäätelö sopii gazpachoon kuin isku vatsaan. Kananmunia lämmitin 67 asteessa noin 40 minuuttia. Tämä onnistui uunissa, munat kattilassa ja kuumaa vettä välillä lisäten. Kannattaa tosin erotella valkuainen pois, koska sen emäksisyys saa gazpachon muuttumaan siniseksi välittömästi saaden keiton näyttämään mustikkamehulta. Siinä piilee varmasti myös yksi syy siihen, miksi keitto on aika hapan.

Aseta lautaselle pieneksi kuutioksi leikattu kurkku, jonka päälle tulee keltuainen sekä hieman suolaa. Purista keiton joukkoon tuoretta kaalimehua, sekoita vielä ja kaada lautasen pohjalle.

One response to “Punakaaligazpacho

  1. Mums! Onpas houkuttelevan näköinen annos. Vaikuttavaa meininkiä The Fat Duckilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s