Uppomuna

Jostain syystä en ollut koskaan syönyt uppomunaa, ennen kuin tein sellaisen ensi kertaa itse noin puolitoista vuotta sitten. Sen jälkeen en ole kertaakaan kaivannut kovaksi ja kumiseksi keitettyä kananmunaa, joka tuntuu olevan yleisin tapa valmistaa kananmuna. Suomessa kun ollaan, en pelkää saavani salmonella, joten syön kananmunani vielä keskeltä juoksevana.

Uppomunan keittäminen on yksinkertainen juttu. Sitä varten tarvitsee vain vettä, tilkan viinietikkaa ja suolaa. Päälle sopii tietenkin rouhia mustapippuria. Litraan vettä on hyvä lisätä ruokalusikka viinietikkaa ja reilu teelusikka tai kaksi suolaa. Näin muna hyytyy oikein ja kaiken lisäksi nousee veden pintaan, kun se on valmis. Viinietikan tarkoitus ei ole antaa makua, vaan se auttaa munaa hyytymään.

Lämmitä vesi poreilevaksi kattilassa. Jos vesi kiehuu liikaa, muna menee helposti rikki. Lisää viinietikka ja suola sekä pyöritä esimerkiksi kauhaa kattilassa, jotta vesi lähtee liikkeelle. Näin muna lähtee liikkuvan veden mukaan, eikä tipu ja tartu pohjaan. Riko kananmuna liikkuvan veden mukaan. Voit rikkoa sen myös ensin johonkin kuppiin, jolloin kananmunan saa varmemmin ja tasaisemmin kattilaan.

Monesti muna neuvotaan pistämään ensin kauhaan, jolla vesi pyöräytetään liikkeelle, mutta itse saan aivan kelpo yksilöitä ilman tätä monimutkaista toimenpidettä. Ehkä kokeilen sitä sitten kun eteen tulee viiriäisenmunia.

Keitä munaa kolmesta viiteen minuuttiin. Noin kolmen minuutin kohdalla muna nousee veden pintaan veden suolan tiivistämästä rakenteesta johtuen. Kovempaa keltuaista suosivat voivat munan antaa hyvin mielin kiehua vielä pari minuuttia lisää. Nosta muna reikäkauhalla vedestä. Jos uppomunaa ei ole tarkoitus syödä heti, voi sen pistää jääveteen kypsymisen pysäyttämiseksi.

Uppomunan voi tarjoilla esimerkiksi tietenkin eggs benedictissä (leipää, kinkkua, uppomuna ja hollandaise-kastiketta) tai vaikka salaatin kanssa.

Mainokset

2 thoughts on “Uppomuna

  1. Ahaa!
    Mietinkin, kun itse tein uppomunia että minkälainen keltuaisen pitäisi olla (oli erittäin valuvaa ja pelkäsin et mokasin jotain pahasti), mutta tämä selvensi.. En tosin pitänyt munien mausta ollenkaan! Ehkä ensi kerralla kypsennän pidempään JA laitan sitä mustapippuria 😀
    Onko sillä väliä että syökö munat lämpiminä vai kylminä?

    1. Tuo munien löysyys on toki täysin makuasia. Itse pidän lämpimästä uppomunasta, mutta jos pitää esimerkiksi tehdä paljon etukäteen, voi ne säilyttää jäävedessä. Maistuu siis kylmänäkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s