Tee se itse: jogurtti

Toisinaan kun vanhan tottumuksen rikkoo, ei ole enää paluuta entiseen. Tässä on yksi niistä asioista.

Kaupan maustamaton jogurtti on toki vaihtoehto niille jogurteille, joissa on tonneittain sokeria tai vielä pahempaa, tonneittain makeutusaineita. Huomattavan paljon parempi vaihtoehto on tehdä itse jogurtti. Maidon lisäksi tarvitaan vain lämpömittari ja pieni määrä valmista jogurttia.

Jogurtti on hapatettua maitoa. Siinä kuten muissakin maitotuotteissa on kyse kontrolloidusta käymisestä. Paksuus tulee maitosokerin eli laktoosin käymisestä maitohapoksi, jolloin happamuus kokkaroittaa maitoproteiinin. Monissa kaupan jogurteissa on maidon ja hapatteen lisäksi myös maitproteiinia, tärkkelystä tai liivatetta paksun rakenteen saamiseksi.

Omaan jogurttiin kannattaa ostaa täysmaitoa, koska siitä tulee paksumpaa rakenteeltaan ja parempaa maultaan. Toki voi käyttää myös kevyempää vaihtoehtoa tai käyttää useampaa eri maitoa, mutta se näkyy lopputuloksessa. Maidon lisäksi tarvitset kattilan, lämpömittarin ja jogurttia kaksi ruokalusikkaa maitolitraa kohden. Uskoisin, että melkein mikä tahansa kaupan jogurtti hoitaa homman. Jo seuraavaan satsiin voit käyttää omaa jogurttiasi hapatteeksi.

Lämmitä maito ensin 85-asteiseksi miedolla lämmöllä, jotta et polta mitään pohjaan. Tämän jälkeen anna maidon jäähtyä 45-asteiseksi, ja lisää vähään maitoon sekoitettu jogurtti. Pistä seos puhtaaseen astiaan, ja anna astian olla lämpimässä paikassa noin neljä tuntia tai kunnes rakenne rupeaa näyttämään hyvältä. Itse pidän tässä vaiheessa jogurttia uunissa, jossa on valo päällä.  Sitten jogurtti on valmis menemään jääkaappiin ja syötäväksi. Voit myös valuttaa jogurtin, jolloin lopputuloksena on paksu turkkilaistyyppinen jogurtti.

Maistaessasi jogurttia huomaat, miksi kaupan tavara on sekundalaatua.

Mainokset

One thought on “Tee se itse: jogurtti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s